Cel mai mare cutremur din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare cutremur din lume

Curiozitati > Superlative > Diverse

Aproximativ 1655 ucisi, 3.000 de raniti, 2 milioane fara adapost, si 550 milioane dolari au fost daunele în sudul statului Chile; tsunamiul a provocat 61 de decese, 75 milioane dolari daune în Hawaii, 138 de morti si 50 milioane dolari daune în Japonia, 32 morti si disparuti în Filipine, si 500.000 dolari daune coasta de vest a Statelor Unite.

Daune grave de la scuturare a avut loc în zona de Valdivia-Puerto Montt. Cele mai multe dintre victime si o mare parte din prejudiciul a fost din cauza tsunami-urilor mari, care a provocat pagube de-a lungul coastei de Chile din Lebu la Puerto Aisen si în multe zone din Oceanul Pacific. Puerto Saavedra a fost complet distrusa de valuri, care a atins înaltimea de 11,5 m (38 ft) si a carat ramasitele caselor mai mult de 3 km in interiorul continentului (2 mi). Valuri cu înaltimi de 8 m (26 ft) au provocat pagube mari la Corral.

Tsunamiul provocat 61 de decese si daune grave în Hawaii, mai ales la Hilo,loc în care înaltimea valului a ajuns la 10.6 m (35 ft). Valuri de cca 5,5 m (18 ft) a lovit nordul Honshu aproximativ la o zi dupa cutremur, care au distrus mai mult de 1600 de case si au lasat 185 de persoane morti sau disparuti. Alte 32 persoane au fost declarate disparute în Filipine, dupa ce tsunami-ul a lovit aceste insule. Daune, de asemenea, a avut loc pe Insula Pastelui, în Insulele Samoa si în California. Un val de 1,5 m (3-5 ft) de subsidenta a aparut de-a lungul coastei chiliene la sfârsitul de sud a Peninsulei Arauco la Quellon pe insula Chiloe. Valuri de 3 m (10 ft) inaltime au avut loc pe Isla Guafo. Au fost foarte multe alunecari de terenuri în chilian Lake District de la Lago Villarica la Lago Todos los Santos.

Pe 24 mai, Vulcanul Puyehue aerupt, trimitind cenusa si aburul la o inaltime de 6000 m. Eruptia a continuat timp de câteva saptamâni.

Acest cutremur a fost precedat de 4 cutremure mai mici cu o magnitudine mai mare de 7.0, inclusiv o magnitudine de 7.9 pe 21 mai care a provocat daune grave în zona Concepcion. Multe replici au avut loc, cu 5 de magnitudine, 7.0 sau mai mare prin 01 noiembrie.

Aceasta este cea mai mare cutremur din secolul 20. Zona de ruptura este estimata la aproximativ 1000 km lungime, de la Lebu la Puerto Aisen.

Retineti ca decesele tsunami-ul din afara Chile sunt sumeaza în total  la 1655. Acest numar este in continure mult mai mic decat unele estimari, care se ridicau la 5700. Numarul mortilor în acest cutremur a fost mult mai mic decât ar fi putut fi, deoarece a avut loc în mijlocul dupa-amiezii , multe dintre structurile au fost construite pentru a fi rezistente la cutremure si seria de cutremure mai mici din inainte care au fost deosebit de puternice la randul lor au facut populatia precauta.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu