Cel mai mare munte din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare munte din lume

Curiozitati > Superlative > Diverse

Cel mai mare munte din lume este de fapt un vulcan; Mauna Kea este de 10,206 de metri de la baza, tinând cont de faptul ca baza este de câteva mii de metri sub nivelul marii si vom vedea doar de sus 4.000 metri. Mauna Kea este unul dintre cei 5 vulcani care alcatuiesc Insula Hawaii. vecinul sau, Mauna Loa este cel de-al doile munte din lume ca marime avand 10099 de metri de la baza la varf. Cifrele exacte variaza în functie de sursa de la care te uiti la înaltimile acestor doi giganti. Sunt doar putin de 100 de metri care separa cele doua vârfuri, iar ambele sunt mai inalti decat Muntele Everest. Pentru a complica lucrurile, Mauna Loa este mult mai mare în masa decât Mauna Kea, deci în functie de cum l-ati defini este"cel mai mare.

Mauna Loa si Mauna Kea sunt cunoscuti ca vulcani scut. Lava, provine de la o fisura adânca în ocean si se raceste pentru a forma un strat usor inclinat, in forma unei movile stâncoase. De-a lungul timpului, lava mai curge din ce in ce mai multa si se intareste in forma de movila stâncoase. Acest tip de vulcan este complet diferit de un stratovolcan, cum ar fi Mt. St Helens în statul Washington. Vulcani Shield sunt mai scunzi eruptiile lor sunt mai lente cu scurgeri de lava mai inceata, în timp ce stratovolcanii sunt înalti si mai subtiri si au tendinta de a exploda în forme spectaculoase de jet uri de lava si cenusa.

Mt. Everest este muntele cel mai mare de pe uscat si atinge 8848 de metri. Pentru a obtine sarguincios in afirmatii corecte , Mt. McKinley în Alaska are o crestere mai mare decât Mt. Everest. Practic acest lucru înseamna ca în cazul în care v-ati afla la poalele muntelui Everest a-ti fi deja la 5200 de metri deasupra nivelului marii. Pentru a ajunge in varf, ati trebui sa urcati  3700 de metri. Daca ati fi, la baza muntelui, McKinley, v-ti afla 610 metri deasupra nivelului marii. Pentru a ajunge in varf, veti avea nevoie sa urcati 5500 de metri.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu