Continentul Enigmelor - Antarctica - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Continentul Enigmelor - Antarctica

Curiozitati > Curiozitati > Antarctica

Dupa cucerirea Polului Sud, continua lupta pentru identificarea tuturor tinuturilor Antarcticii. In acelasi timp insa, cercetarile capata si un alt aspect : noile tinuturi descoperite se cerceteaza mult mai profund sub raport stiintific, iar exploratorii din diferite tari incep sa gaseasca forme de colaborare pentru cucerirea Antarcticii si pentru largirea cadrului stiintific al cercetarilor. Totodata, expeditiile organizate sunt mult mai bine dotate din punct de vedere tehnic.

Incepand din anul 1928, Ministerul de razboi al S.U.A. organizeaza mai multe expeditii. Cu acest prilej este folosita si aviatia militara. Primul zbor incununat de succes a fost cel al lui R.E.Byrd, un ofiter american, realizar in 1929 de la baza '' Little America '' la Polul Sud, pe o distanta de 1300 km. Byrd a descoperit insula Roosevelt si Tara Mary Byrd. Observatiile sale si cele ale altor cercetatori pledau in favoarea existentei unui continent - Antarctida.

Într-adevar, cunoscutul explorator Douglas Mawson, in a doua sa expeditie pe vasul australian '' Discovery '' ( 1929 - 1931 ), a stabilit ca la sud de Oceanul Indian, de la Tara Victoria si pana la Tara Wilhelm al 2-lea, exista un uncat continuu. La aceleasi constatari ajung si cercetatorii norvegieni in frunte cu Hjalmar Ruser-Larsen, care au identificat o linie de uscat cotinua la vest de Tara WIlhelm al 2-lea. Iar in 1933 - 1934, norvegianul Lars Christensen, explorand costele Leopold, Astrid, Lars si Ingrid Christensen, a demonstrat continuitatea liniei de tarm pe toata partea dinspre Oceanul Indian.

Rmanea de cercetat partea ce se desfasoara in directia Oceanului Atlantic si a Oceanului Pacific. In a doua sa expeditie, intre anii 1933 si 1936, Byrd a reusit sa exploreze 500 000 km patrati de teritoriu intre Marile Ross si Weddell, ajungand la concluzia ca si in acesta portiune exista o linie continua de uscar.

In organizarea acestei expeditii, intreprinsa in perioada imediat urmatoare crizei economice, Byrd a intampinat multe greutati : '' Cele mai adanci crapaturi in ghetari, cele mai groaznice uragane pe care le intampina un explorator polar, scria el, sunt o nimica toata in comparatie cu greutatile financiare ''. Si totusi, datorita energiei si perseverentei sale, Byrd reuseste sa obtina doua vapoare, o nava portavion inzestrata cu avioane bimotoare, un spargator de gheata si ... 153 de caini - prieteni de totdeuna ai omului in regiunile polare.

Byrd obtine in acesta expeditie cele mai bune rezultate. Pentru prima data se fac observatii asupra razelor cosmice si asupra meteoritilor, se fac calcule seismice, masuratori ale ghetii, cercetari oceanografice, se studiaza structura geologica a muntilor.

Byrd a dovedit curaj, pasiune si spirit de sacrificiu neasemuit pentru stiinta. La un moment dat se decide sa ramana singur la statiunea meteorologica pentru a face observatii complexe pe toata perioada noptilor polare. Intoxicat cu gaze ( bioxid de carbon ) , era cat pe ce sa moara. S-a salvat singur, ca prin minune.

Cu multa pasiune descrie Byrd Antarctica: '' In sudul planetei noastre exista o tara fermecata. Ca o printesa palida, sinistra, dar splendida in frumusetea ei, isi doarme somnul rece, fermecat. Pe valul ei, de un alb imaculat sclipesc tainic ametiste si smaralde de gheata. Visurile si le faureste din lumina sclipitoare a Soarelui si a Lunii, precum si din culorile gingase ale cerului : roz, auriu, verde si albastru ''.

In expeditiile urmatoare, Bxrd este si mai bine echipat. Astfel, in 1946 - 1947, in expeditia cunoscuta sub numele de '' Saltul cel mare '' ( o expeditie a fortelor militare maritime americane ), Byrd este numit consilier. Cele 13 nave, portavioane si submarine aveau un echipaj numeros: 4000 de oameni, dintre care multi ingineri, oameni de stiinta, tehnicieni. S-a organizat baza '' Little America 4 ''. Cea de-a 3-a baza '' Little America '' fusese parasita inca din anul 1941, deoarece se infundase complet in gheata, iar in sase ani se mutase cu ghetarul in deriva pe o distanta de 2 547 m. Membrii expeditiei au patruns in interiorul fostei baze print-un tunel sapat anume. '' Totul - relatau ei - aducea cu o sala de tron, cu lustre si pereti de cristal; peretii erau acoperiti cu covoare din cristale albe si desene fantastice ... Painea, biftecurile, bomboanele si untul lasate cu 6 ani in urma erau proaspete, iar noi le-am mancat cu multapofta ''. Tanarul cercetator norvegian Finn Ronne a vazut sapat pe un perete numele lui Martin Ronne, tatal sau, care participase la expeditia lui Amundsen in urma cu 24 de ani si iernase la '' Little America 3 ''.

Cu ocazia celor 29 de zboruri efectuate in timpul expeditiei din anul 1947, Byrd a zburat pentru a doua oara pe deasupra Polului Sud, convingandu-se din nou ca acesta se afla in interiorul unui continent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu