Antarctida este aproape lipsita de animale, spre deosebire de Arctica, unde exista ursi-albi, reni etc. Daca in Sahara se intâlnesc din când in când oaze cu vegetatie bogata, in pustiul de gheata al Antarctidei vegetatia in '' oaze '' mici si rare este foarte saraca. Se intalnesc doar mici '' pernite '' din licheni si o ruda a paioaselor, AIira antarctica, care a reusit totusi sa se adapteze conditiilor aspre de clima. Aceasta planta a fost descoperita de savantul roman E. Racovita. Pe tarmul continentului traiesc alge - plante cu care se hranesc crustaceele; la rândul lor, mamiferele si pasarile se hranesc cu crustacee. O muscutila minuscula fara aripi, puricele-de-omat si cateva specii de acarieni, iata la ce se reduce toata '' fauna '' continentului !
În schimb sunt multe pasari care populeaza in special tarmurile continentului, mult mai ospitaliere si mai bogate in hrana decât pustiul de gheata din interior. Aici intalnimalbatrosi, pescarusi si mai ales pinguini, unele specii ale acestora din urma ajungand pâna la 1 metru inaltime ( pinguinii imperiali ), cu aripi adaptate pentru inot si pentru mentinerea echilibrului. Pasind agale, in pzitie verticala, cu pântecul alb si aripile negre, par nicte diplomati imbracati in frac si plini de demnitate. Sa nu ne prinda mirarea ca un pinguin, dus la o distanta de 3 500 km, se intoarce la cuibul sau, caci cuibul, in forma de cerc, construit cu o maiestrie rara, este format din pietricele pe care le aduce, pe fiecare in parte, in cioc, de pe tarmul marii, de la distante de mii de km, infruntând uragane infioratoare. Iata de ce un pinguin care fura o pietricica e aspru pedepsit de colectivul sau ...
Spre deosebire de continent, apele oceanelor din jur sunt extrem de bogate in plancton; acesta hraneste fauna marunta care, la randul ei, hraneste pestii mari. Si, intradevar, apele abunda in pesti de dimensiuni mari. Specifica pentru Antarctica este specia de peste-de-gheata, adica pestele cu sângele alb, fara hemoglobina.
In apele Antarcticii se intalnesc patru feluri de foci care se deosebesc de cele din Arctica. Ele sunt adaptate mai putin pentru viata pe uscat, traind mai mult in apa. Cea mai hrapareata este foca-leopard. Nu sunt rare cazurile când din pântecul unei foci-leopard se scot pâna la 80 kg de carne de pinguin. Focile-leopard sunt pe cale de disparitie din cauza vânatului irational. Balenele, reprezentantii cei mai mari ai faunei noastre, traiesc in toate oceanele planetei noastre, dar cele mai multe se intâlnesc in apele Antarcticii. Printre balene sunt su asa-numitii lupi-de-mare, care ataca pana si semenii lor. Cea mai mare e balena albastra ( Diomedea esculana ).
Nu sunt lipsite de interes '' mormintele de foci '' din defileul Taylor, descoperite de catre americani. La muzeul '' Lablon '' din Texas s-a stabilit ca aceste foci au stat in gheata cam 2 600 de ani. Si in alte locuri s-au descoperit '' morminte '' de foci si pinguini la distante foarte mari de tarm si la altitudini mari. In legatura cu aceste descoperiri, s-a emis ipoteza ca ele se afla la inaltimi mari datorita miscarilor tectonice verticale, care au ridicat uscatul; ipoteza nu este insa acceptata de majoritatea cercetatorilor, deoarece s-a constatat ca si astazi animale se deplaseaza in Arctica si Kamceatka la distante mari de ocean si imaltimi considerabile.