Ghid turistic Creta - Descrierea insulei Creta - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Creta - Descrierea insulei Creta

Destinatii > Europa > Grecia > Insule

Creta, cea mai mare si mai sudica insula a Greciei, denumita "Insula Miracolelor", este leaganul civilizatiei mediteraneene, fiind incarcata de istorie si numeroase locuri arheologice. Clima mereu insorita, peisajul abundand in plante si flori, istoria si traditiile, plantatiile de maslini si portocali, cafenelele, restaurantele, barurile si traditionalele taverne fac din Creta un real paradis.

Creta este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta în Grecia. Cincisprezece procente din toate sosirile în Grecia vin prin orasul Heraklion (port si aeroport), în timp ce calatoriilw charter la Heraklion au trecut anul trecut performanta de 20% din toate zborurile charter în Grecia.
Per ansamblu, mai mult de doua milioane de turisti au vizitat Creta anul trecut, iar aceasta crestere a turismului este reflectata de numarul de paturi de hotel, în crestere cu 53% în perioada cuprinsa între 1986 - 1991, atunci când restul Greciei au inregistrat cresteri de doar 25%.

Astazi, infrastructura insulei turismului satisface toate gusturile, inclusiv o gama foarte larga de cazare; facilitatile insulei se oglindesc în marile hoteluri de lux cu facilitati complete, piscine, sportive si de recreere, apartamente mai mici de familie, de camping si altele.

Vizitatorii ajung pe insula prin intermediul a doua aeroporturi internationale din Heraklion si Chania, sau cu barca la principalele porturi din Heraklion, Chania, Rethimno si Agios Nikolaos. Unele dintre cele mai renumite atractii turistice includ site-uri minoice din Cnossos si Phaistos, site-ul clasic al Gortys, orasul venetian si portul vechi din Chania, castelul venetian la Rethymno si Cheile Samaria.

Date geografice

Cu o suprafață de 8.261 km², Creta este cea mai mare insulă din Grecia și a cincea cea mai mare din Marea Mediterană. Linia de coastă are o lungime totală de 1.040 km.
Capitala insulară este Heraklion cu 137.711 locuitori (anul 2001). Alte orașe importante sunt Rethymnon (47.272 loc. în 2001) și Chania (55.838 loc. în 2001).
Peisajele lungi de nisip și golfurile singuratice sunt frecvente, însă relieful insulei este dominat de masivele muntoase.


Date istorice
Pentru mai multe detalii, vedeți Civilizația cretană.
În anul 67 î.Hr., Creta figurează în cronicile istorice ca o insulă aparținând Imperiului Roman. După căderea imperiului, Creta a intrat sub dominația Bizanțului. Între anii 1211-1669 s-a aflat sub controlul Republicii Veneția și a devenit un bastion de apărare a intereselor acesteia în est. În perioada 1669-1898 locuitorii greci ai Cretei au luptat împotriva dominației Imperiului Otoman. În 1933, Creta a devenit parte a Greciei.
Între 1900-1931 arheologul englez Sir Arthur Evans a efectuat săpături arheologice în apropiere de Heraklion (5 km sud-est de oraș). Datorită lui a ieșit la lumina zilei una dintre cele mai vizitate descoperiri arheologice din ziua de astăzi: palatul din Cnossos, construit în jurul anilor 1500 î.Hr. Arthur Evans a fost convins că a descoperit legendarul palat al regelui Minos. Lucrările de reconstrucție s-au bazat pe vechi imagini ale palatului găsite pe frescele minoice locale.

Turism
Majoritatea centrelor turistice din Creta se află pe coasta nordică a insulei între Heraklion și Malia. Hotelurile și restaurantele se întind ca un colier de perle de-a lungul plajelor nisipoase.
Agricultură
Insula este folosită mai ales în cultura viței de vie, măslinului și a fructelor. Pe platoul Lassithi există și plantații de legume, ce folosesc sisteme de irigații.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu