Ghid turistic Lefkada - Descrierea insulei Lefkada - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Lefkada - Descrierea insulei Lefkada

Destinatii > Europa > Grecia > Insule

Lefkada este considerată, pe bună dreptate, una  dintre cele mai frumoase insule din Marea Ionică şi chiar dacă  Lefkada este o insula, ea se leagă de continent printr-un drum pietruit și printr-un pod plutitor. Peste 70%  din teritoriul insulei este ocupat de munţi, acest loc fiind declarat a fi unul dintre cele mai bune zone de ciclism montan din Europa. Acest lucru presupune  existenţa mai  multor  puncte de închiriere a bicicletelor, care se poziţionează, în special, de-a lungul străzii Nidri, dar marea majoritate a bicicletelor nu sunt  întocmai  potrivite pentru un astfel de teren și sunt , mai degrabă, predestinate  pentru călătoriile în oraș.

Insula este nu doar frumoasă prin împrejurimile sale, dar şi accesibilă pentru marea majoritate a turştilor. Spre exemplu, în Portul de la Vasiliki, deseori se opresc  cei care sunt prin apropiere  şi doresc să ia masa.  Bucatele  disponibile în meniu,   variază de la preparatele  tradiționale grecești, pentru mese simple, cum ar fi carne de vită burgeri și chips-uri, toate la un preţ  relativ ieftin.  Aici, este posibil ca 2 oameni să ia o  masă copioasă  și să bea un  vin bun, pentru  mai puțin de 25 de euro.  În general,  insula este destul de bine cunoscută pentru băuturile de calitate şi destul de accesibile. În  barurile din Nidri și Vasiliki, cele mai întrebate sunt berile de la marca  Mythos și Amstel. Dar, trebuie să cunoaşteţi faptul că pe insulă există o fabrică de vin (situată la aproximativ 8 km de orașul Vasiliki), care produce un vin alb foarte bun, şi foarte răspîndit pe rafturile supermarket-urilor și în restaurantele de pe insulă.

Unul dintre punctele forte ale insulei este criminalitatea scăzută. Spre exemplu, în Vasiliki nu este un lucru neobișnuit să vedeţi  ușile sau  ferestrele la restaurant , lăsate  deschise peste noapte, sau puteţi vedea frigidere cu băuturi și congelatoare cu  îngheţată,  lăsate afară,  peste noapte, fără  nici un  fel de sistem de blocare.

Monumente si obiective turistice din Insula Lefkada

Insula Lefkada se mîndreşte cu o serie de monumente, de valoare naţională.
Biblioteca Publică din Lefkada  a fost fondată în anul 1953 și îşi are reşedinţa într-un conac tradițional din centrul oraşului.  Biblioteca  găzduieşte o  colecția de icoane bizantine, o colecţie de icoane post-bizantine ale stilului Heptanesian,  precum şi un număr mare de texte (cum ar fi cărți, ziare și reviste), publicații vechi și noi.

Muzeul de Instrumente muzicale greceşti este situat în satul de Neochori şi a fost fondat la inițiativa domnului Panagiotis Tsatsoulas. În muzeu sunt expuse multe obiecte tradiționale de artă folclorică, unelte agricole și instrumente muzicale unice.

Muzeul de Arheologie din Lefkada datează cu anul  1999 şi este amplasat în centrul cultural Lefkada. Dacă îl vizitați, veți vedea descoperirile din paleoliticul mijlociu (de la 200.000 la 35.000 î.Hr.), precum şi din perioada romană. Muzeul este format din patru camere. În prima cameră sunt disponibile exponate pe tematica  vieţii  publice și private a locuitorilor, pe parcursul istoriei timpului.  Mai exact, este vorba despre  o topografie a orașului antic, reşedinţe private, obiecte  textile, din vinărie, din comerț, muzică și multe altele. De un interes deosebit sunt nişte chei  care au fost găsite în mormintele  antice, o carapace și  o liră veche. În  cea de-a doua cameră, veţi putea admira  exponate dedicate zeităţilor, mai exact, jertfe aduse zeităților  insulei. Acestea sunt  unele figurine din lut care personifică zeitățile, acestea fiind însoțite şi  de texte, unele  mărturii filologice antice. Mai mult decît atît, aici este reprezentată răpirea  Europei de la Zeus. Se spune că pentru acest lucru, Zeus, a fost tranformat într-un taur,  iar în această cameră de muzeu, taurul este reprezentat  pe un inel. Următoarea cameră, cea de-a treia, este dedicată  obiceiurilor  funerare din  Lefkada. Aici puteţi vedea  coloane  funerare, urne de piatră, o largă varietate de  cadouri de preț, oferite celor morți etc. În ultima, dar nu şi cea din urmă cameră, sunt o mulţime de obiecte dedicate arheologului german William Dörpfeld.  Acesta a considerat întotdeauna  că Lefkada a fost Ithaca lui Homer din Odiseea, deși acest lucru nu a fost demonstrat  niciodată. În această cameră sunt expuse unelte de piatră, care datează încă  din perioada paleoliticului mijlociu, precum: vîrfuri de sulițe, un semitopor etc. Dar şi această cameră este divizată  în anumite secţiuni. Prin urmare,  în partea dedicată perioadei neolitice,  veţi putea  găsi unele  vase și cochilii din ceramică, care adoptă diverse stiluri ornamentale. De asemenea, puteţi admira  figurine din  lut și unelte din  piatră, precum:  topoare, vîrfuri de săgeți, solzi și lame. În secţiunea dedicată  perioadei de cupru,  puteți găsi instrumente din cupru, arme, vase, unelte de piatră și diverse  bijuterii din mormintele perioadei  elene, dar  și morminte din perioada  Elenă Mijlocie.

Un alt monument arhitectural şi cultural, destul de valoros pentru locuitorii insulei este
Muzeul de Folclor. Acesta a fost fondat  în anul 1937, pe locul unei  vechi  clădiri a școlii elementare Kavalos, fiind situat într-o minunată  zonă, înconjurată de pini. Şi acolo se găsesc  unele exponate  rare, precum și o colecție bogată de obiecte caracteristice  vieții  de zi cu zi a locuitorilor din Lefkada. Muzeul cuprinde o serie de  instrumente, dar pe lingă aceasta, a mai avut grijă să  arate şi  importanța lor în dezvoltarea socială a comunităţii. De asemenea, este indicată perioada în care au fost create, precum și cadrul social şi economic al existenţei acestora.  În incinta muzeului, mai este  disponibilă  pentru turişti  o colecție de instrumente, care au aparţinut  mai multor profesii (cizmar, agricultor, tîmplar, constructor, tinichigeriu, tăietor de lemne, etc), o colecție de  fotografii vechi, precum și o colecție de costume, în mare parte,  aparţinînd portului tradițional, păpuși confecţionate manual. Printre cele mai puţine şi bineînţeles, mai vizitate  exponate este  un model de  moară de vînt.

Muzeul de  gramofoane este situat în apropiere de strada pietonală centrală a orașului vechi. Acesta este un muzeu privat, care a fost creat de către un colecţionar de gramofoane, pe nume  Lefkadite. Muzeul este îndestulat cu piese precum:  gramofoane, discuri, diverse  obiecte de utilitate, decorative, unelte, cutii mici, sigilii, bancnote, broderii, instrumente muzicale tradiționale, bijuterii și cărți poștale din diverse perioade istorice.

Hoteluri si vile pe insula Lefkada

Insula Lefkada oferă pentru cazare o serie de apartamente, vile, hoteluri, pentru toate preferinţele şi toate buzunarele. Spre exemplu,
Villa Theodora  este destinată, în special, familiilor care vin la odihnă împrenă cu copiii. Aceasta  are recepția deschis ă 24 de ore pe zi, precum și o parcare, un loc de joacă pentru copii și un seif. De asemenea, vila oferă apartamente încăpătoare, special amenajate pentru a satisface  cerințele familiilor cu copii. Bucătăria este dotată cu un cuptor cu microunde și un frigider, ceea ce  permite oaspeților să pregătească băuturi răcoritoare, sau chiar  mese. Baia, la rîndul ei,  include un duș și un uscător de păr. Prin urmare, sunt asigurate toate condiţiile pentru o odihnă decentă. Mai mult decît atît, ţinînd cont de faptul că Aeroportul Național Aktion, se află la mai puţin de 40 de minute de vilă, nu va trebui să faceţi drum lung pînă acolo.

Hotelul Ionion Star este situat la o plimbare de doar cîteva minute de Muzeul de Gramofoane şi  oferă cazare la cele mai accesibile prețuri. Acest hotel tradițional, situat în centrul orașului Lefkada oferă o mulţime de facilități de confort,printre care  o piscină în aer liber,  recepție 24 de ore,  un snack bar, o cafenea și un seif.  De asemenea, mai puţin caracteristic pentru alte hoteluri, este un magazin de cadouri, chiar în incintă. Camerele hotelului  oferă privelişti  panoramice spre piscină. În interior, puteţi beneficia de  baie proprie, un televizor  prin satelit. De asemenea, toate camerele sunt dotate cu aer condiționat și sunt echipate cu un minibar şi un frigider.  Standard pentru toate numerele de hotel sunt: o baie cu duș, prosoape și un uscător de păr. Hotelul Ionion Star  are  un restaurant și un bar. Dar dacă vă doriţi libera alegere a localului în care luaţi masa, atunci  există o serie  largă de restaurante cu specific internațional, situate la cîţiva kilometri, aşa încît pentru a ajunge la ele, veţi face doar o scurtă plimbare. Recepţia  este, de asemenea, la dispoziția turiştilor, în anumite perioade ale zilei. Hotelul se află în apropierea mai multor obiective turistice, precum: Muzeul de Arheologie, Manastirea Panagia etc.

Hotelul  Vaya se află la doar 50 de minute de Aeroportul Național Aktion. Acesta oferă mai multe servicii şi facilităţi de confort pentru vizitatorii săi. Printre acestea sunt: o plajă privată, un bar şi o  cantină. Acesta mai include un depozit pentru bagaje, în cazul în care turiştii au nevoie de mai mult spaţiu pentru lucrurile aduse cu sine. Oaspeții se pot bucura şi de o gamă largă de activități de agrement, cum ar fi windsurfingul   și canotajul. Hotelul Vaya oferă şi parcare gratuită,  pentru cei care călătoresc cu mașina.

Mâncaruri specifice si Restaurante pe insula Lefkada

Bucătăria regiunii respective poate fi degustată prin vizitarea mai multor restaurante de specialitate.
Restaurantul Rachi oferă o  privelişte deosebită spre  Marea Ionică și este foarte atractivă  pentru cei care  doresc să soarbă  o cafea , să savureze bucate  de casă , preparate la cuptorul , din  legume proaspăt culese din grădina, din carnea locală, din vinul stors de pe ogoarele Lefkadei. Acest  amestec de gusturi și mirosuri  este combinată perfect cu muzica relaxantă, sub care puteţi admira apusul soarelui.

Taverna  Xouras este specializat în bucate marine, în special homari, creveți, calmari. Aşadar, taverna este destinată celor care doresc să guste din bucatele locale. Pentru a avea întotdeauna produse proaspete, taverna se află în apropiere de portul Ligiei. În local, puteţi beneficia şi de WiFi gratuit.

Restaurantul
Frini STO Molo este situat la est de orașul vechi din Lefkada şi este deschis pe tot parcursul anului. Zona de luat masa presupune o  atmosferă confortabilă, unde puteți încerca bucate naţionale  și nu numai. Printre felurile de bucate renumite, este şi salata Molos  sau  scoicile  fierte în  vin alb. Există, de asemenea, bucate din  carne (precum  fripturi), pește proaspăt  sau  paste.

Cele mai frumoase plaje de pe insula Lafkada

Pentru a face băi de soare, insula vă propune mai multe plaje, special amenajate.
Plaja  Katsiki este situată la 45 km spre sud-vest de orașul Lefkada. Katsiki este considerată  cea mai faimoasă plaja de pe insulă, dar şi una dintre cele mai bune din Marea Mediterană.  Oferind un  peisaj impresionant și o apă limpede, plaja Katsiki devine foarte populară  în timpul verii.
Pentru iubitorii de sporturi extremale, staţiunea ideală este
Agios Ioannis. Aceasta este situată  la  3 km spre vest de orașul Lefkada.  Datorită  vîntului puternic care suflă  în zonă, această plajă este ideală pentru windsurfing și kitesurfing.
Pe latura de sud a insulei, este situat unul dintre cele mai aglomerate şi mai populare locuri pentru practicarea windsurfingului  din Lefkada. Aceasta este
plaja Vassiliki şi se poziţionează  la doar  37 km în direcţia sud-vest de orașul Lefkada.
Plaja Nidri este considerată cea mai bine organizată de pe insulă. Fiind situată la doar 17 km spre sud de orașul Lefkada, aceasta  deţine o serie de hoteluri, centre de sporturi nautice și taverne care oferă un meniu bogat cu bucate din peşte.

 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu