Ghid turistic Insulele Ciclade - Descrierea Insulelor Ciclade - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Insulele Ciclade - Descrierea Insulelor Ciclade

Destinatii > Europa > Grecia > Insule

Insulele Ciclade sunt un arhipelag de insule în Marea Egee, apartinând Greciei, care cuprinde 211 insule, dintre care 24 sînt locuite. Are o suprafata de 2 572 km2 si o populatie de 119 549 locuitori. Aceste insule arse de soare si roase de valuri sunt bîntuite de furtuni naprasnice, datorate vînturilor din sud. Mai importante sînt insulele :

Andros (405 km2), acoperita în întregime cu paduri; Mikenos, lipsita de vegetatie, dar una din cele mai populate;

Paros (196 km2), renumita pentru marmura stralucitoare ce rivalizeaza cu cea de la Carrara din Italia; Paros se gaseste în Arhipelagul Cicladelor din Marea Egee. Este o insula cu plaje insorite, in care viata traditionala greceasca se combina armonios cu atmosfera cosmopolita a turismului international.

Insula Paros, pe locul trei ca marime în arhipelag, este dominata de sate albe care par desprinse din picturi de epoca, de plaje bine întretinute si de o atmosfera greceasca tipica. Paros este locuita înca din antichitate, fiind renumita si pentru lucrarile si cladirile din marmura.

Capitala Parikia este o localitate în care casele albe, marginite de stradute înguste cu arcade, ofera vizitatorilor un decor atragator. Este destinatia ideala pentru cei care vor sa guste viata cosmopolita într-o atmosfera greceasca straveche.

Obiective turistice
Biserica „Panagia Ekatontapiliani” este una dintre cele mai importante biserici in stil bizantin ale insulei. Conform legendei, ar fi fost construita din ordinul împaratesei Elena, aflata in drum spre Palestina.

Santorin sau Thira (75 km2), cea mai însorita si vulcanica insula a Greciei; Thira, cetatile grecesti (Thira si Akrotiri), Oia (Mânastirea Santorini), plajele.

Localitatile de pe insula Santorini sunt: Thira, Oia, Emporia, Kamari, Ierovigli, Pyros si Therasia.

Insula Santorini, aflata în sudul Marii Egee la 120 de mile marine de Creta, atrage turistii mai ales datorita faimei potrivit careia în aceasta regiune s-a gasit legendara Atlantida. Aici se afla un sat-castel, Pyrgos, celebru pentru ca are mai multe biserici (75) decât case! De altfel, se spune ca Santorini este locul în care "sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apa, mai multi magari decât barbati".

Milos (158 km2), unde a fost descoperita celebra statuie Venus; Insula a ramas celebra pentru statuia Afroditei („Venus din Milos”, aflata astazi la Luvru), si pentru statuile zeitatilor grecesti Asclepius (aflata la British Museum) si Poseidon.

Ca organizare administrativa, municipiul Milos cuprinde si insulele nelocuite Antimilos si Akradies. Suprafata totala a acestora este de 160,147 km² iar la recensamântul din 2001, populatia era de 4.771 de locuitori.

Naxos (448 km2), cea mai mare din tot arhipelagul, unde muntii ajung în apropierea tarmului, dînt insulei aspectul unei fortarete;

Delos, cea mai mica din arhipelag (3,1 km2), unde enormele statui de lei din marmura alba au devenit simbolul arhipelagului.
Numele are semnificatia (în limba greaca) de "insule dispuse în cerc", sau "grupate, apropiate". Adica sînt grupate în jurul "pamântului sfînt" din Delos, unde, dupa cum pretind legendele mitologice, ar fi locul de nastere al lui Apollo si Artemis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu