Brasov - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Brasov

Destinatii > Europa > România > Orase

Brasov (în dialectul sasesc Kruhnen, Krunen, Krînen, în germana Kronstadt, maghiara Brassó, în latina Brassovia/Corona; de asemenea pe hartile vechi trecut Cron?tadt sau Braßov) este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Brasov, România. Potrivit recensamântului din 2002, are o populatie de 284.596 locuitori,[1] fiind unul dintre cele mai mari orase din tara

Statiunea de iarna Poiana Brasov se afla la 12 km distanta de centrul municipiului, dispunând de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna. Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având stema Brasovului sculptata dedesubt în relief.

În acest oras a fost confectionata si instalata o copie a „Statuii Lupoaicei” („Lupa Capitolina”), simbolul latinitatii poporului român.

Brasovul este cunoscut si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, ce se tine aproape în fiecare an în centrul orasului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Ray Charles, Pink sau Christina Aguilera.

Marturiile dezgropate indica prezenta unor mari culturi neolitice (celebra cultura Noua, Tei, Schnekenberg) pe teritoriul de azi al Brasovului, apoi au urmat descoperiri din epoca bronzului.

Mai târziu, descoperirile arheologice au atestat existenta unor temple dacice în zona Pietrele lui Solomon, a unor depozite de alimente în Piata Sfatului, a unor asezari si cetati pe Dealul Melcilor si în cartierul Valea Cetatii. Majoritatea acestora au fost deteriorate sau distruse de catre autoritatile comuniste, în cadrul programului de sistematizare.

Pâna spre secolul al XIII-lea al erei noastre, niciun document nu pomeneste de Brasov. Totusi, se remarca o continua locuire, mai ales în zona Schei sau Bartolomeu. Actualul municipiu s-a format prin unirea mai multor nuclee: Bartholomä, Martinsberg, Cetatea (Corona), Schei, Blumana, Noua, Dârste, Stupini.

Tot aici exista, cu mult înainte de înfiintarea cetatii Brasovului medieval, o veche asezare româneasca cu numele "Cutun" sau "Cotun" de forma circulara, limitata de actualele strazi: Pe Coasta, I.Barac, Valea Morilor si Coastei, ai caror locuitori din vechime erau aparatorii cetatii de pe Tâmpa. Aceasta asezare a continuat sa existe si dupa înfiintarea cetatii Brasov, dar dupa înaltarea zidurilor si a bastioanelor (1455) a ramas în afara incintei.

Localizare
Municipiul Brasov, resedinta judetului, se afla în centrul tarii, în Depresiunea Brasovului, situat la o altitudine medie de 625 m, în curbura interna a Carpatilor, delimitat în partea de S si SE de masivele Postavaru care patrunde printr-un pinten (Tâmpa) în oras si Piatra Mare, la 161 km de Bucuresti. Este accesibil cu automobilul/autobuzul sau cu trenul. În apropierea sa se gasesc localitatile Predeal, Busteni, Sinaia, Fagaras si Sighisoara. Municipiul are o suprafata de 267,32 km². Treptat, în procesul de dezvoltare, Brasovul a înglobat în structura sa satele Noua, Dârste, Honterus (astazi cartierul Astra) si Stupini. De asemenea, pe lânga Tâmpa, municipiul a mai înconjurat si Dealul Sprenghi, Dealul Morii, Dealul Melcilor, Dealul Warthe, Straja (Dealul Cetatii) si Dealul Pe Romuri, Stejarisul si chiar înglobeaza în structura sa vârful Postavaru. Prin înglobarea in structura sa a vârfului Postavaru,Brasovul este orasul aflat la cea mai mare altitudine din România.

Flora si Fauna
Flora municipiului nu difera de cea a judetului. Animalele salbatice sunt rare, traind retrase în padurile din împrejurimi. Turistii care se aventureaza în acestea sunt avertizati ca pot întâlni ursi, lupi sau vulpi. Muntele Tâmpa este declarat rezervatie naturala (203,4 ha) care protejeaza câteva specii de plante rare si endemice. Spre exemplu, pe versantul sudic exista mici suprafate cu vegetatie de stepa. Municipiul Brasov este singurul oras din lume care include in teritoriul sau administrativ o rezervatie naturala, muntele Tâmpa si un vârf muntos vf. Postavaru.

Clima si precipitatii
În Brasov, vara si iarna dureaza aproximativ 50 de zile fiecare. Clima municipiului Brasov are un specific temperat-continental, caracterizându-se prin nota de tranzitie între clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa în zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute în depresiune. Temperatura obisnuita de vara se situeaza în intervalul 22 °C – 27 °C, iar cea de iarna între -10 °C si -2 °C. Deseori iarna, temperatura în Poiana Brasov ajunge la +15 °C (la soare), în aceasta statiune putând fi practicate aproape toate sporturile de iarna. Stratul de zapada prielnic pentru schiat dureaza aproximativ 71 de zile la Brasov. Umiditatea aerului are valori medii anuale de 75%.

Festivalul International „Cerbul de Aur”
Pentru detalii, vezi: Festivalul International Cerbul de Aur.
„Cerbul de Aur” este un festival brasovean de traditie, care aduna pe scena sa tinere talente si valori internationale. Festivalul a fost organizat pentru prima data în 1968, la dorinta expresa a guvernului român , ce voia sa demonstreze Vestului ca România este o tara deschisa. Patru ani mai tîrziu, Ceausescu a desfiintat Cerbul, prin urmarile celebrelor sale teze din aprilie. Urmatoarele sapte editii au fost tinute între 1992 (an în care a fost prezentata si legenda Cerbului de Aur) si 1997. Ultimele editii s-au desfasurat între 2001 si 2005. Pe scena Cerbului au urcat numeroase celebritati, atât ca si concurenti (Julio Iglesias, 1970; Enrique Iglesias; Christina Aguilera, 1997), cât si pentru a sustine concerte (Charles Aznavour, Cliff Richard, Dalida, Josephine Baker, Rita Pavone, Patricia Kaas, Kenny Rogers, Boy George, Ray Charles, Kylie Minogue, Diana Ross, Vaya Con Dios, Toto Cutugno, Jerry Lee Lewis, P!nk, Kelly Family, Ricky Martin) difuzându-se în direct la Televiziunea Româna. În 2007 festivalul nu a mai avut loc, urmând sa se recupereze în 2008.

Alte manifestari culturale

Festivalul International Cerbul de Aur - anual
Zilele Brasovului - anual (corelate cu sarbatoarea Junilor)
Festivalul de Jazz si Blues - anual
Festivalul muzicii de camera - anual
Festivalul teatrului contemporan - anual
Concertele de orga la Biserica Neagra - saptamânal
Festivalul Berii (Berarul mare)- anual
Festivalul Aurora (Berarul mic) - anual
Festivalul Recoltei - anual
Târgul mestesugarilor din toata tara - anual (de obicei corelate cu Zilele Brasovului)Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

Harta orasului Brasov
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu