Main menu:
Brasov (în dialectul sasesc Kruhnen, Krunen, Krînen, în germana Kronstadt, maghiara Brassó, în latina Brassovia/Corona; de asemenea pe hartile vechi trecut Cron?tadt sau Braßov) este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Brasov, România. Potrivit recensamântului din 2002, are o populatie de 284.596 locuitori,[1] fiind unul dintre cele mai mari orase din tara
Statiunea de iarna Poiana Brasov se afla la 12 km distanta de centrul municipiului, dispunând de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna. Patron al orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având stema Brasovului sculptata dedesubt în relief.
În acest oras a fost confectionata si instalata o copie a „Statuii Lupoaicei” („Lupa Capitolina”), simbolul latinitatii poporului român.
Brasovul este cunoscut si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, ce se tine aproape în fiecare an în centrul orasului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Ray Charles, Pink sau Christina Aguilera.
Marturiile dezgropate indica prezenta unor mari culturi neolitice (celebra cultura Noua, Tei, Schnekenberg) pe teritoriul de azi al Brasovului, apoi au urmat descoperiri din epoca bronzului.
Mai târziu, descoperirile arheologice au atestat existenta unor temple dacice în zona Pietrele lui Solomon, a unor depozite de alimente în Piata Sfatului, a unor asezari si cetati pe Dealul Melcilor si în cartierul Valea Cetatii. Majoritatea acestora au fost deteriorate sau distruse de catre autoritatile comuniste, în cadrul programului de sistematizare.
Pâna spre secolul al XIII-
Tot aici exista, cu mult înainte de înfiintarea cetatii Brasovului medieval, o veche asezare româneasca cu numele "Cutun" sau "Cotun" de forma circulara, limitata de actualele strazi: Pe Coasta, I.Barac, Valea Morilor si Coastei, ai caror locuitori din vechime erau aparatorii cetatii de pe Tâmpa. Aceasta asezare a continuat sa existe si dupa înfiintarea cetatii Brasov, dar dupa înaltarea zidurilor si a bastioanelor (1455) a ramas în afara incintei.
Localizare
Municipiul Brasov, resedinta judetului, se afla în centrul tarii, în Depresiunea Brasovului, situat la o altitudine medie de 625 m, în curbura interna a Carpatilor, delimitat în partea de S si SE de masivele Postavaru care patrunde printr-
Flora si Fauna
Flora municipiului nu difera de cea a judetului. Animalele salbatice sunt rare, traind retrase în padurile din împrejurimi. Turistii care se aventureaza în acestea sunt avertizati ca pot întâlni ursi, lupi sau vulpi. Muntele Tâmpa este declarat rezervatie naturala (203,4 ha) care protejeaza câteva specii de plante rare si endemice. Spre exemplu, pe versantul sudic exista mici suprafate cu vegetatie de stepa. Municipiul Brasov este singurul oras din lume care include in teritoriul sau administrativ o rezervatie naturala, muntele Tâmpa si un vârf muntos vf. Postavaru.
Clima si precipitatii
În Brasov, vara si iarna dureaza aproximativ 50 de zile fiecare. Clima municipiului Brasov are un specific temperat-
Festivalul International „Cerbul de Aur”
Pentru detalii, vezi: Festivalul International Cerbul de Aur.
„Cerbul de Aur” este un festival brasovean de traditie, care aduna pe scena sa tinere talente si valori internationale. Festivalul a fost organizat pentru prima data în 1968, la dorinta expresa a guvernului român , ce voia sa demonstreze Vestului ca România este o tara deschisa. Patru ani mai tîrziu, Ceausescu a desfiintat Cerbul, prin urmarile celebrelor sale teze din aprilie. Urmatoarele sapte editii au fost tinute între 1992 (an în care a fost prezentata si legenda Cerbului de Aur) si 1997. Ultimele editii s-
Alte manifestari culturale
Festivalul International Cerbul de Aur -
Zilele Brasovului -
Festivalul de Jazz si Blues -
Festivalul muzicii de camera -
Festivalul teatrului contemporan -
Concertele de orga la Biserica Neagra -
Festivalul Berii (Berarul mare)-
Festivalul Aurora (Berarul mic) -
Festivalul Recoltei -
Târgul mestesugarilor din toata tara -
Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-