Oradea - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Oradea

Destinatii > Europa > România > Orase

Oradea, mai demult Oradea Mare (în maghiara Nagyvárad, în germana Großwardein, în latina Magnovaradinum, în slovaca Vel'ký Varadín, în turca Varat, în italiana Gran Varadino) este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crisul Repede, în imediata apropiere a granitei cu Ungaria. Totodata este si cel mai important oras din regiunea istorica Crisana.

Oradea (în latina Varadinum) este mentionata pentru prima data la 1113, într-o diploma a abatiei benedictine din Zobor, în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis si al comitelui Saul de Bychar, însa radacinile sale sunt de origine romano-dacica, descoperirile arheologice atestând ca în zona Salca din oras si zona Bailor Felix erau stabiliti romani si daci. De-a lungul Evului Mediu, cetatea a devenit loc de convietuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componentei etnice de astazi al Oradiei: români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ucrainieni si turci.

Cetatea Oradiei, ale carei vestigii se pot vedea si astazi, este mentionata întâia oara în 1241, cu ocazia efectuarii unor reparatii grabnice pentru a face fata unui iminent atac tataro-mongol. Construirea cetatii este atribuita regelui Ladislau I (1077-1095), în onoarea caruia la 27 iunie 1191, Papa Celestinus al III-lea emite un act prin care are loc sanctificare regelui. Conform Cronicii Pictate de la Viena (Chronicon pictum Vindobonense), tot regele Ladislau I a fost cel care a hotarât sa ridice "în locul numit Várad", adica la Oradea, o manastire în cinstea Fecioarei Maria. Aceasta manastire a constituit leaganul episcopiei romano-catolice de Oradea, al carei întemeietor si patron spiritual a fost regele Ladislau I.

Localizare

Crisul Repede în OradeaSituat la numai 13 km de granita de vest a României, municipiul Oradea, resedinta administrativa a judetului Bihor, ocupa o pozitie central-europeana privilegiata, constituind un important nod de comunicatii, aflat la o distanta sensibil egala de capitalele regiunii: Bucuresti (651km), Viena (518km), Budapesta (248km), Praga (676km).

Ape

Vegetatie de Lunca pe malul Crisului RepedePrin municipiul Oradea trec râul Crisul Repede, pârâul termal Peta, precum si pârâurile Paris, Salbatic, Adona, toti afluenti ai Crisului Repede. Acesta strabate orasul chiar prin centru, creând o lunca în centrul istoric. În anii 1980, în dreptul satului Tileagd s-a construit primul hidrobaraj pe Crisul Repede.

Oradea este un important centru istoric-cultural, primul centru al umanismului din Transilvania. Zidurile vechii cetati sunt dovada istoriei îndelungate, viata culturala a orasului în prezent fiind reprezentata de spectacole, concerte, expozitii si târguri. Oradea gazduieste de asemenea si cea mai dinamica universitate din tara. Baza materiala în domeniul educatiei, atât în sectorul public cât si în cel privat, este asigurata de 45 de scoli elementare, gimnazii, licee si 5 universitati.

Alaturi de cladiri reprezentative, orasul traieste si prin evenimentele de cultura si de divertisment pe care spatiile dintre acestea le adapostesc de-a lungul anului, începând din primavara, când în luna mai se desfasoara "Festum Varadinum", continuând în toiul verii cu Târgul Mesterilor Populari si Serbarile Cetatii, în luna iulie, si încheind cu toamna, când au loc "Festivalul Toamna Oradeana" si "Saptamâna Teatrului Scurt", în lunile septembrie-octombrie.

Alte institutii de cultura


Galeria de Arte VizualeTeatrul Studio
Muzeul Memorial "Maria Haiduc"
Casa Memoriala "Emanuil Gojdu"
Casa Memoriala "Lucian Blaga"
Casa Memoriala "Nicolae Jiga"
Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" - [4]
Galeria Artistilor Plastici
Revista Culturala "Familia" - [5]
Casa de Cultura a Sindicatelor Oradea - [6]
Casa de Cultura a Municipiului
Casa de Cultura a Tineretului
Clubul de Dans Sportiv "Constructorul"
Clubul Copiilor
Asociatia "Logic Club"
Scoala de Arta "Francisc Hubic"
Clubul Filatelic "Tempo



Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

Harta orasului Oradea
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu