Main menu:
Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sîghii, (în germana Hermannstadt, în maghiara Szeben, Nagyszeben, în latina Cibinium) este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Sibiu, România. Este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei. Are o populatie de aproximativ 155.000 locuitori.
Statiunea de iarna Paltinis se afla la 37 km distanta de centrul municipiului, iar lacul glaciar Bâlea se afla la aproximativ 100 km distanta de oras.
Geografie
Municipiul Sibiu este situat în partea de sud a Transilvaniei, în Depresiunea Sibiului, strabatuta de Râul Cibin.
Localizare
Orasul Sibiu se afla în apropierea Muntilor Fagaras (cca. 20 km), a Muntilor Cindrel (cca. 12 km) si a Muntilor Lotrului (cca. 15 km), care marginesc depresiunea în partea de sud-
Ca repere cartografice localitatea se situeaza la 45°47' latitudine nordica (în linie cu Lyon) si 24°05' longitudine estica (aproximativ în linie cu Atena). Altitudinea fata de nivelul marii variaza între 415 m în Orasul de Jos si 431 m în Orasul de Sus.
În vremea romana, zona Sibiului era cunoscuta sub denumirea de Cibiniensis / Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oras (Cibin) si denumirea româneasca a orasului.
În zona actualului cartier Gusterita a existat o asezare romana numita Cedonia.
Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi asezari, probabil slave, imediat dupa mijlocul secolului al XII-
În secolul al XIV-
În anul 1366 Sibiul a fost declarat "oras".
Aici a fost publicat, în anul 1544, Catehismul Luteran, prima carte tiparita în limba româna.
Din 1692, odata cu cresterea influentei austriece, Sibiul devine capitala Transilvaniei. Aceasta este o perioada înfloritoare a orasului, cea mai importanta constructie din aceasta perioada fiind Palatul Brukenthal.
În 1872 se construieste prima linie de cale ferata, iar în 1897 Sibiul este electrificat. Tot în aceasta perioada Sibiul este sediul asociatiei ASTRA si un oras important al comunitatii românesti.
Ca urmare a celui de-
În anul 2007, Sibiu a fost Capitala Europeana a Culturii, împreuna cu Luxembourg. Fiind cel mai important eveniment cultural în istoria orasului a fost vizitat de un numar mare de turisti români si straini.
Sibiul si împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine pastrate locatii istorice din tara. Multe din zidurile si sistemele de fortificatii sunt mentinute într-
Orasul se afla aproape de Muntii Fagarasului – o destinatie importanta pentru drumetii – si de statiunea Paltinis – o destinatie pentru sporturile de iarna. În zona sunt multe biserici fortificate construite de colonistii sasi.
Muzee
Sibiul are un numar mare de muzee, organizate în jurul a doua complexe -
Muzeul Brukenthal
Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie a Farmaciei
Muzeul de Istorie Naturala
Muzeul de Arme si Trofee de Vânatoare
Muzeul ASTRA
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca Emil Sigerus
Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder"
Muzeul Civilizatiei Transilvane "ASTRA"
Muzeul Tehnicii Populare (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA")
De asemenea, pe lânga depoul de locomotive din Sibiu se gaseste Muzeul de locomotive cu aburi.
Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-