Cel mai înalt vulcan latent - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai înalt vulcan latent

Curiozitati > Superlative > Vulcani

Llullaillaco, este cel mai înalt vulcan latent (6 723 m), în Anzi, la granita dintre Chile si Argentina. Conul sau este acoperit de zapada.

Acesta se afla în Puna de Atacama, o regiune de piscuri vulcanice foarte mari pe un platou înalt în Desertul Atacama, unul dintre cele mai uscate locuri din lume. Este al cincilea vulcan ca marime din lume, si este, de asemenea, al saptelea munte ca înaltime din emisfera vestica. El este cel mai înalt vulcan latent din lume.

Llullaillaco urmeaza modelul tipic de Vulcan din Puna de Atacama: este înconjurat de câmpuri mari de moloz, si este perpetuu limitat de zapada si ghetarii mici, în ciuda conditiilor extrem de uscate din regiune.

Numele sau vine din denumirea în limba Aymara pentru "apa tulbure": llulla = murdara si yacu = apa. Alte surse sustin ca numele provine din limba Quechua: Lullac = minciuna, Yacu = apa adica "apa mincinoasa (sau înselatoare)".

A fost confirmat faptul ca incasii au urcat Llullaillaco în perioada pre-columbiana. Artefactele de pe pisc constituie cea mai mare marturie a prezentei umane la nivel mondial înainte de secolul al XIX-lea. De asemenea, jefuitorii de morminte au atins, de asemenea, piscul sau si piscurile altor munti din regiune în cautarile lor. Prima ascensiune a fost înregistrata la 01 decembrie 1952, de Bion González si Harseim Juan.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice
 
 
 
 
 
 
 
Date generale despre Vulcanul Llullaillaco

Altitudine     6739 m
Localizare    
Chile si Argentina
Lant Muntos
Anzi
Proeminenta
2344 m
Coord.         
24°23'12''S 68°32'13''
Roci               
Pleistocen
Ultima eruptie
1877
Tip vulcan       
stratovulcan

 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu