Cea mai intensa utilizare a manifestarilor postvulcanice - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai intensa utilizare a manifestarilor postvulcanice

Curiozitati > Superlative > Vulcani

Larderello, localitate în provincia italiana Toscana ( la cca 30 km de tarmul Marii Ligurice = Mar Ligure), care împreuna cu împrejurimile reprezinta zona cu cea mai intensa utilizare a manifestarilor postvulcanice. Aici sînt valorificate asa-numitele "soffioni" - emanatii de vapori si de ape fierbinti însotite de diferite gaze (amoniac, bioxid de carbon, hidrogen sulfurat, acid boric s.a.), legate de activitatea magmatica. Din peste 100 de sonde se obtin, anual, cca 30 mil. t de vapori care sînt utilizati în mai multe centrale electrice si produc în jur de 3 miliarde kWh energie electrica pe an; aceasta energie este de aproape cinci ori mai ieftina decât  cea obtinuta în hidrocentrale. S-a dezvoltat, de asemenea, si o importanta industrie chimica : extragerea acidului boric, amoniacului, bioxidului de carbon si a gazelor rare.
   Aici a fost descoperit, în anul 1895 (de catre R. Nasini), prin analiza spectrala, heliul - element chimic din familia gazelor nobile care pîna atunci nu fusese determinat decât în Soare.
   Localitatea L. îsi trage numele de la francezul F. de Larderel (1789-1858), primul care, în anul 1818, a încercat sa exploateze vaporii fierbinti emanati în aceasta zona.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu