Cea mai puternica eruptie vulcanica din epoca moderna - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai puternica eruptie vulcanica din epoca moderna

Curiozitati > Superlative > Vulcani

Krakatoa (Krakatau), insula pe care a avut loc cea mai puternica eruptie vulcanica din timpurile moderne. Ins. K. este situata în str. Sondelor (Sunda Strait), care desparte insulele indoneziene Jawa si Sumatera si leaga oceanele Indian si pacific (Marea Jawei). Înainte de eruptia vulcanica în 1883, ins. K. era constituita din îngemanarea a trei conuri vulcanice : Perbuatan (Perbuwatan), Rakata si Danan.
   La 27 august 1883, ora unu noaptea (ora României; 26 august orele 22 - ora locata) a erupt vulcanul Perbuatan, a carui eruptie a devenit foarte repede paroxistica. În timpul eruptiei au fost aruncati în aer peste 20 km3 de roca, disparând conurile vulcanice Perbuatan si Danan si jumatate din Rakata, în locul unei insule de 47 km2 ramânând o insulita cu o suprafata de 10,5 km2. În urma prabusirii conurilor vulcanice s-a produs un val marin urias (tsunami), cu înaltimea de peste 20 m, care a provocat moartea a peste 36 000 de oameni pe tarmurile insulelor învecinate si a zguduit vapoarele ancorate în portul chilian Valparaiso, aflat la peste 20 000 km departate. Cenusa vulcanica a fost aruncata pîna la 80 km înaltime, iar zgomotul eruptiei a fost auzit în Australia (la 3 500 km SE de ins. K.) si în ins. Rodrigues, din V Oc. Indian, aflata la aproape 5 000 km. Presiunea atmosferica a fost resimtita pe întreaga planeta, iar cenusile foarte fine, transportate de curentii de aer, au facut de mai multe ori înconjurul Pamântului înainte de a se depune. Pe portiunea ramasa din ins. K., precum si pe insulitele din apropiere, s-a depus un strat de cenusa si piatra ponce gros de peste 60 m. Ca urmare viata vegetala si animala a fost complet distrusa. Reinstalarea plantelor si animalelor pe insula a început abia dupa o perioada de 5 ani. Pe locul acoperit de apele marii în urma aruncarii în aer a celei mai mari parti a ins. K., a aparut la 26 ianuarie 1928 un con care a format cu timpul o insulita ce a fost denumita Anak Krakatau ("Fiica lui Krakatau").
   La explozia catastrofala din august 1883 a fost martor ocular si a acordat asistenta medicala sinistratilor si un român, celebrul calator si explorator Ilarie Mitrea (1842-1904), care si-a petrecut multi ani din viata în arhipelagul indonezian.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu