Cea mai puternica explozie vulcanica din antichitate - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai puternica explozie vulcanica din antichitate

Curiozitati > Superlative > Vulcani

Thira (Santorin), una dintre cele 211 insule ale arhipelagului grecesc al Cicladelor (Kiklados) din Marea Egee, pe care a avut loc cea mai puternica explozie vulcanica din antichitate (de patru ori mai puternica decât cea de pe ins. Krakatoa - vezi articolul K.), în jurul anilor 1550-1500 î.e.n.  În urma acestui eveniment insula s-a micsorat cu 83 km2, suprafata ce a fost aruncata în aer (lasând locul unui crater gigantic, cel mai mare cunoscut de omenire pîna acum), iar restul teritoriului sau a fost acoperit cu un strat de piatra ponce si cenusa vulcanica gros de 60-70 m; se apreciaza ca valurile marine au atins înaltimi pîna la 50 de metri. Craterul care s-a format este atât de adânc încât nici un vas nu poate arunca ancora în aceasta zona.
   Se presupune ca disparitia civilizatiei minoice din ins. Creta (Kriti), situata la cca 110 km S de T., se datoreste acestei catastrofe vulcanice.
  În urma activitatii vulcanice mai recente au luat nastere cele doua insule Kaimeni (prima în sec. al XVI-lea, a doua în sec. al XVIII-lea) si insulita Afroessa (în 1866).
  În prezent ins.T. are o suprafata de 75 km2 (alt. max. 566 m în vf. Profitis Ilias ) si o populatie de cca 20 000 loc.
   Sapaturile arheologice, îndonesebi cele dupa anul 1967, au dus la descoperirea unor fresce deosebit de valoroase printre care una cu antilopa "Oryx beisa" si alta cu maimute albastre, animale care astazi se întâlnesc numai pe continentul african, dar care, probabil, cu milenii în urma traiau si în arh. Cicladelor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu