Aventurile si tragedia Cleopatrei - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Aventurile si tragedia Cleopatrei

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

Povestea fermecatoarei Regine incepe in anul 323 i.H. cand imparatul Alexandru cel Mare se stingea din viata la Babilon. Fiind inca in sala tronului, invesmantat in purpura, generalii sai imparteau marele imperiu.
Ptolomeu 1, zis Lagos, fratele vitreg dupa tata al imparatului, a luat Egiptul, inmormantandu-l pe Alexandru in orasul caer-i poarta numee , Alexandria, cu toate onorurile. Sub dinastia Ptolomeilor, Egiptul stapanea Palestina, sudul Siriei, Libia, Cirenia si Cipru. Capitala a fost stabilita la Alexandria, cel mai frumos oras din vremea aceea, centrul spiritual al lumii antice grecesti.

Lui Ptolomeu 1 i-a urmat la domnie, Ptolomeu al 2-lea , poreclit si '' iubitorul de frati '', intrucat pe doi dintre acestia i-a ucis, pentru a-si asigura linistea tronului.
Dinastia Ptolomeilor a domnit in Egipt pana in anul 30 i.H., ultima reprezentatnta fiind Cleopatra a 7-a.

A devenit regina la 15 ani si a fost casatorita dupa traditie, cu unul din fratii sai, ptolomeu al 13-lea, in varsta de numai 10 ani. Acesta sfatuit de cei care il tutelau, a alungat-o de la domnie, insa imparatul roman Cezar, atras de farmecul, inteligenta si cultura tinerei regine, o ajuta sa-si recapete tronul. Luptele s-au dat langa biblioteca din Alexandria, care a fost partial incendiata, pierzandu-se o mare parte din tezaurul cultural al omenirii.

Rodul dragostei cu Cezar a fost fiul lor Cezarion, pe care Cleopatra il visa sa devina regele intregii lumi. Este dusa de Cezar la Roma intr-un car triumfal, producand  indignarea senatului.

Fiind casatorita, comform traditiei cu cel de-al doilea frate, Ptolomeu al 14-lea, de 12 ani, il otraveste ca sa domneasca singura si sa-i urmeze la tron fiul sau.
In anul 44 i.H., Cezar este asasinat la intrarea in Senat, lovitura finala de cutit fiind data chiar de fiul sau nelegitim, Iunius Brutus, ultimele cuvinte ale imparatului fiind : '' Si tu, Brutus, fiule? ''

Dupa asasinarea lui Cezar , Cleopatra paraseste pe ascuns Roma, cu ajutorul stralucitului general Antonius, casatorindu-se cu el in anul 37 i.H. Acesta i investeste Regina a Orientului, oferindu-i: Africa de nord, Libia, Siria, Fenicia, Arabia si Sicilia. In aceste conditii, razboiul cu imparatul roman Octavius devenise inevitabil. Desi cei doi soti aveau o puternica armata de uscat, au facut greseala de a accepta lupta pe mare, fiind invinsi. A urmat marea tragedie.

Marcus Antonius se sinucide, flota ei din Marea Rosie, cu care vroia sa fuga in India, a fost distrusa de arabii din Orasul Petra, fiul lui Cezarion este ucis de imparatul Octavius, iar ea se stinge, lasandu-se muscata de o vipera.

Era iubita de egipteni, reusind prin farmecul si abilitatea ei, sa mentina prosperitatea si independenta Egiptului.
Odata cu moartea Cleopatrei, Egiptul este transformat intr-o provincie romana si dispare cea mai inalta civilizatie a Antichitatii, impreuna cu limba si cultura ei, fiind redescoperita si pusa in valoare de catre imparatul Napoleon, dupa 1800 de ani.

Despre acesta regina distinsa si seducatoare, sadica si calculata, legenda spune ca ar fi pretins mai multor amanti sa se lase ucisi de securea calaului, dupa ce le acorda anumite favoruri.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu