Mituri si Credinte Egiptene - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Mituri si Credinte Egiptene

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului



Dintre toate miturile egiptene din Antichitate, cele mai importante sunt al creatiei, al mortii si reinvierii, reprezentat de patimile zeului Osiris, ''rege al infernului''.

Chinuit si apoi ucis de fratele sau Seth, pentru ai lua conducerea, patimile lui au generat marea sarbatoare a mortii si invierii. Dupa ce Seth, zeul tenebrelor intruchipand raul, la taiat in bucati pe Osiris, aruncandu-le, sotia lui, zeita Isis, le-a adunat si i-a dat viata prin magie, apoi a conceput cu el pe Horus. Acesta l-a ucis pe Seth, triumfand asupra binelui.
          Deci la egiptenii antici trinitatea divina esra alcatuita din Zeul principal ( Tatal ), Sotia zeului si Fiul.

Mitul mortii si al reinvierii a generat la egipteni sarbatoarea primaverii, a revarsarii Nilului si a reinvierii naturii, spre bucuria oamenilor.
Aceasta sarbatoare a fost preluata de evrei, in cei 430 de ani cat timp au stat in Egipt si mai tarziu de cretini sub forma Sarbatorii Pastelui.

Mitul mortii si al reinvierii a determinat scrierea Cartii Mortilor, asezata in copie in sicriele mortilor, ca un document, cu care acestia se prezentau in fata judecatii lui Osiris. Ea cuprinde toate rugaciunile, descantecele si liatniile ( rugaciuni repetate ), ce trebuie spuse la un mort, pentru a alunga spiritul raului si din care citam:

'' Te salut, tata Osiris. Iata am sosit. Carnea mi-a fost imbalsamata. Trupu-mi putrezeste. Sunt intreg, neatins ca si tatal-meu Osiris... Nu am facut rau cu buna stiinta. Nu mi-am facut nefericiti semenii... Nu am starnit lacrimile durerii nimanui... Nu am ucis. Nu am mintit pe nimeni... Sunt curat... ''

Dupa ce Tata Osiris verifica daca mortul are langa sicriu tot ceea ce trebuie, pentru a continua viata ca pe pamant si dupa cele spuse de el sunt adevarate, ii pune inima in Balanta Adevarului. La cantarire este asistat si de alti zei, un fel de comisie, alcatuita din Maat, Anubis si Thot, care verifica balata, in calitate de judecatori ai Infernului.

Daca se constata ce este adevarat tot ce a spus mortul atunci se hotara ca raposatul :

'' Nu va muri din nou. Va manca si va bea la masa lui Osiris in fiecare zi... Va cunoaste delicul iubirii... Va fi zeu, adorat de cei vii, precum stapanul Ra '', pentru ca in el nu este pacat, a dat paine celui flamand si apoi celui insetat, cum vor spune mai tarziu Budha si Isus.

Tot faraonii, inca din timpul vietii erau tratati ca fii de zei, iar dupa moarte intrau in Panteonul acestora, '' cosmicizandu-se ''. In poemul Luceafarul, Mihai Eminescu '' e atras tot mai mult de astre cu alte cuvinte se cosmicizeaza si simtindu-se Nemuritor si re, devine Hyper-Eon, ca si Shakespeare, Dante sau Goethe. ( Ghhidumic, Ovidiu, 2004).

Cei care, la judecata Comisiei zeilor, se contata ca au mintit si au facut pacate, erau devorati de un monstru, la semnul zeului Thot, considerandu-i blestemati.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu