Secretele Piramidei lui Keops - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Secretele Piramidei lui Keops

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

Piramida lui Keops (Piramida cea mare de la Gizeh)Este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fst distrusa de-a lungul timpului.
Piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se numara si piramida lui Keops.
Ea se afla la 8km de Cairo pe platoul Gizeh. Pe acest platou se afla 11 piramide dintre care 8 mici si 3 mari. Aceste piramide au fost construite in timpul celei de-a IV-a dinastii.
Cele 3 mari piramide sunt atribuite faraonilor : -Mikerinos, Kephren, Keops: inaltime = 148m si lungimea = 233m.
In urma calculelor facute de specialisti a rezultat ca pentru constructia ei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri de “piatra de calcar galbui”.
In total piramida cantareste in jur de 6.000.000 de tone.
Indienii din America Centrala si de sud au construit, deasemenea piramide ca temple in timpul primelor 6 secole d.Chr . Una dintre ele este piramida din Cholula, aproape de Mexico City.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Puternicul faraon Keops a carui domnie a durat aproximativ 23 de ani este al doilea din dinastia a 4-a ale carui inceputuri sunt situate de unele cronologii in jurul anului 2613 I.H. In timpul domniei sale in Egipt scrierea hieroglifica destul de complicata este simplificata din ratiuni practice.

Medicina se diversifiase in specializari aproape ca in zilele noastre. Literaturaatinsese un inalt nivel artistic iar stiina si tehnica construirii piramidelor atinsese culmi nebanuite. Ivorata din credinta vechilor egipteni in viata vesnica, care incepe dupa moarte, Marea Piramida i-a fost destinata ca mormant, dar reprezinta si un monument al stiitei. Dupa informatiile lui Herodot constructia ei a durat peste 20 de ani,la ea lucrand peste 100000 de oameni. Cu mijloacele tehinice acltuale ar putea fi construita in doar 4 ani si ar costa aproximativ 4 miliarte de euro.

A ramas un secret nedezvaluit pe deplin cu ce mijloace tehnice si unelte au fost taiate, fasonate, transportate si ridicate pana la inaltimea de 148 m cat a avut initial piramida, cel 23000000 de blocuri de piatra, unele cu o greutate de aproape 20 de tone.

Marea Piramida este o culme a arhitecturii egiptene,care insumeaza cunostinte avansate pentru acele timpuri: de geografie, matematica, astronomie si inginerie. Sunt calculate cu mare precizie, calendarul de 365 de zile, triunghil de aur ''al lui Pitagora'' (cand grecii nici nu venisera pe meleagurile de azi), raza polara a pamantului, distanta de la Pamnt la Soare.

Legenda spune ca piramida a costat atat de mult incat Keops cu visteria goala a obligat-o pe fica sa sa se prostitueze, iar el a marit darile pentru popor. Jefuiti crunt, oameniii sau rasculat, l-au prins, si l-au taiat in patu aruncandu-i trupui in partu zari.

Cand au cucerit Egiptul in anul 641, arabii au gasit piramida intacta si dupa ce au deschis-o cautand comoara lui Keops, sarcofagul era gol. In ultimii ani sau mai descoperit inca patru camere,in apropiere de camera funerara, in una din ele gasinduse corabia regala celelalte dezvaluind poate ultimele secrete ale lui Keops:Tezaurul si mumia faraonului.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu