Valea Regilor din Egipt - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Valea Regilor din Egipt

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

De la Luxor ( Theba ), traversam Nilul si dupa ce strabatem o vale arida, ajungem intr-un defileu, denumit Portile Regilor. Dincolo de acestea, sunt mormintele faraonilor sapate adanc in stanca, aproape toate dupa acelasi plan: printr-o usa deschisa, catre un coridor, cobaram intr-un vestibul, de unde intram in mai multe camere.

In cea mai ascunsa dintre acestea se vede sarcofagul din granit avand in el doua sau trei lazi, in ultima fiind asezata mumia faraonului. Peretii si stalpii de sustinere sunt impodobiti cu basoreliefuri, picturi policrome si hieroglife, povestind despre profesia si faptele importante ale mortului.

Dintre cele peste 60 de morminte descoperite si mai bine pastrate sunt cele ale faraonilor: Seti 1, Tutankhamon, Tutmes 2, Ramses al 2-lea, Amenofis al 2-lea si altele.

Mormantul lui Seti are o lungime de 100 m. In camera mare, sculpturile si picturile de pe pereti ne impresioneaza prin prospetimea culorilor. In camera ascunsa, sarcofagul din alabastru este gol, iar mumia a fost gasita intr-o ascunzatoare a templului sau funerar de la Deir el Bahari si se poate vedea in muzeul din Cairo.

Mormantul lui Tutmes al 3-lea este construit dupa acelasi plan. El a urmat la domnie intre anii 1468 - 1436 I.C, dupa moartea reginei Hatshepsut, sora si sotia tatalui sau. Tutmes a extins Imperiul Egiptean cuprinzind : Etiopia, nordul Sudanului, Libia, Palestina, Fenicia ( Liban ), si Siria. Suzeranitatea lui a fost recunoscuta de catre Imperiul Hitit ( din Turcia ) si de Imperiul Babilonian. Orasul Babilon l-a invadat venind din nord, pe fluviul Eufrat, cu o flota construita la Byblos, in Fenicia, si transortata prin desert pana la Eufrat, strategia sa uimind lumea antica.
Toat el a reconstruit Templul de la Karnak, conferindu-i monumentalitate si valoare istorica, descriind pe ziduri campaniile sale militare.

In timpul sau, populatia Egiptului era de sapte milioane de locuitori iar intre Nil si Marea Rosie functiona un mare canal, prin care navele sale patrundeau in Oceanul Indian.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Mormantul lui Ramses al 2-lea
( 1304 - 1237 I.C) care a domnit 67 de ani, nu se deosebeste ca arhitectura de celelalte, insa in templul sau funerar, din apropiere de Theba, denumit Ramaseumul cel grandios, ca si cel de la Abu-Simbel, a fost sapat in stanca.


Vizitandu-le, ne amintim ca la curtea lui a fost instruit Moise si le-a permis sa plece din Egipt celor aprox. 60 000 de everei, dupa 430 de ani cat au locuit acolo. El a incheiat cu regele hititilor Hattusilis al doilea primul tratat de pace din lume, intarit de casatoria faraonului cu fica regelui, desi Ramses avea 200 de sotii si 100 de copii. A trait 90 de ani si a fost plans la moarte de egipteni, pentru ca Egiptul a prosperat in timpul sau.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu