Tezaurul lui Tutankhamon - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Tezaurul lui Tutankhamon

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

Tanarul faraon este celebru prin descoperirea singurului mormant sigilat, ramas nejefuit, prin moartea sa tragica si tezaurul fabulos, ce-l insotea in viata de dincolo de moarte. Se crede ca a fost ucis la varsta de 19 ani de catre vizirul Ay, care apoi a fostat-o pe vaduva sa se casatoreasca cu el pentru a deveni faraon, dupa care a omorat-o si pe Ankhotemnon, ca si pe fiul regelui hitit Suppilubiuma, cu care a cerut sa se casatoreasca.

Coboam cu emotie pe o scara  de piatra si ajungem intr-o anticamera. Aici, ne spune ghidul, au fost litiere de aur, un tron si statui, toate de aur.
Printr-o poarta trecem in camera tazaurului, unde era fabuloasa comoara, cuprinzand 1703 obiecte din aur si pietre pretioase.
In apropiere, aruncate in dezordine, s-au gasit 143 obiecte de uz personal, necesare in viata de dincolo de moarte: vase de parfum, un stilou din stuf, resturi de gaste fripte, sunca afumata si mai multe amulete, dintre care una era din fier, dovada ca vechii egipteni cunosteau tehnologia obtinerii acestui metal, acum 3200 de ani.

Din camera tezaurului patrundem in camera sarcofagului. In el s-a gasit o lada de mari dimensiuni : 5,20 x 3,30 x 2,75 metri de aur, in care era o alta lada, apoi inca doua mai mici, in ultima fiind mumia tanarului faraon. El a fost numit rege de la varsta de 10 ani si a domnit pana la varsta de 19 ani, cand a fost ucis cu o lovitura la cap, confirmata de roengenofotografia craniului.

Numai sarcofagul de aur al mumiei cantareste 110 kg si se poate vedea la muzel din Cairo, impreuna cu mumia invesmantata in haine scumpe, imbalsamata si acoperita cu bijuterii stralucitoare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Chipul sau tanar are o infatisare placuta, de parca ar fi viu. Pe fata si pe umeri are o masca de aur, cantarind aproape 7 kg fiind incrustata cu pietre pretioase.

In mainile incrucisate pe piept tine insemnele puterii, iar coronita de flori uscate, evoca, prin gingasia petalelor, in chipul cel mai miscator, durerea celor dragi pentru tanarul rege, ce s-a odihnit neatins, timp de 3200 ani in Valea Regilor.

Egiptologii ne informeaza ca Tutankhamon este ginerele, fiul cu alta sotie si urmasul la tron al faraonului Amenofis al 4-lea. El a fost casatorit cu una dintre surorile sale vitrege, fica reginei Nefertiti, pentru a mentine puritatea sangelui regesc la mostenirea tronului.

Dupa moartea faraonului eretic Amenofis al patrulea, creatorl primei religii monoetiste din lume, preotii din Theba i-au profanat mormantul si mumia, i-au sters toate inscriptiile, au daramat templele construite de el spre cinstirea zeului soare Athon, au mutat capitala la Theba, iar frumosul oras Amarna, centrul monoteismului, a fost inghitit de nisipuri.

In cei 9 ani de domnie, Tutankhamon a fost doar o marioneta in mana generalului Ay si al preotilor. Analiza recenta a mumiei a descoperit o rana la picior, care probabil prin infectie, i-ar fi provocat moartea.

 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu