Vestitele regine ale Egiptului antic - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Vestitele regine ale Egiptului antic

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

Cand s-a urcat pe tron, cea dintai regina ( Faraon ), Hatshepsut, in anul 1504 i.C., membrii curtii egiptene asistau culcati pe burta si sarutand pamantul. Era frumoasa si avea un caracter puternic, ramanand in istoria Egiptului prin celebrul Templu, in apropiere de Theba ( Luxor ), sapat partial intr-o stanca in trei terase si prin cel mai inalt obelisc de la Templul din Karnak.

Dupa ce a construit templul, arhitectul Senenmut, si in acelasi timp prim-ministrul, este ucis la ordinul ei, fie pentru a nu se afla ca ii era favorit, fie pentru a nu mai construi un alt templu mai frumos.

Legenda spune ca si arhitectul Dedal, dupa ce a contruit labirintul palatului Knossos din Creta, in jurul anului 1950 i.C. a fost sechestrat de regele Minos, poate tot pentru acelasi motiv. Se stie, de asemenea ca imparatul Shah-Jahan, din India, in anul 1631, cand s-a incheiat constructia vestitului mausoleu, Tah-Mahal, a poruncit sa i se scoata ochii si sa i se taie mainile arhitectului sau.

Mitul rezistentei  prin sacrificiu i-si are probabil originea in China. In timpul constructiei Marelui Zid Chinezesc, intr-o parte a lui, zidul se darama si nu a rezistat decat dupa ce a fost zidit un mester tanar, de a carui iubita, spune legenda, s-a indragostit imparatul Qin Huangdi ( 257 - 210 i.C. Exista oare vre-o legatura cu mitul mesterului manole, de la Curtea de Arges ( 1517 ).

Regina Nefertiti denumita frumusetea soarelui si stapana gingasiei, a fost sotia faraonului Amenhotep al 4-lea ( 1379 - 1362 i.H. ), initiaatorul religiei monoteiste in Egipt.
Cu mare influenta la Curtea Regala, ea l-a sfatuit pe faraon sa inlature canoanele rigide si austere ale artei din vremea aceea, promavand ideea reprezentarii realiste a corpului uman in miscare si in toata frumusetea lui. Toat ea a urmat cu consecventa monoteismul sotului sa si, fiind asociata la domnie, a murit ca '' Faraon ''.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu