Enigmaticul Sfinx - Secretele Sfinxului - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Enigmaticul Sfinx - Secretele Sfinxului

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

In apropierea marilor piramide de la Gizeh, cu trup de leu si cap de om , de o frumusete si o maretie divina, se ridica grandios din nisipul fierbinte, enigmaticul Sfinx.
Din timpuri imemorabile, el admira farmecul diminetilor racoroase, maretia piramidelor si apusul insangerat al soarelui din Sahara.
Taiat si sculptat intr-o stanca gigantica din granit, are o lungime de 57 m si o latime de 20 m. Gura lui are 2,3 latime iar urechea 1,97.
Conform unor cercetari Marele Sfinx si templul din granit dateaza probabil dintr-o epoca anterioara Vechiului Imperiu ( 5005 I.C ) deci au o vechime de aprox. 7000 de ani. Tousi unii egiptologi cred ca a fost contruit de catre faraonul Kefren.


Acest colos, solemn si ganditor, surade calm peste milenii sfidand parca pe emirul musulman, care l-a mutilat, folosindu-l ca tinta pentru ai distruge '' surasul pagan ''. Intre labele lui uriase se gaseste o inscriptie pe care citim: '' In timp ce dormea, regelui Thothmes al 4- lea i-a aparut in vis zeul Hermachis ( Horus ). Zeul i-a promis ca- il va incorona ca rege, daca va scoate din adancurile desertului o statuie de piatra. In anul 1466 I.C regele a reusit sa dezgroape Sfinxul de sub imensa cantitate de nisip ce il acoperea ''.

Seara la Gizeh, Sfinxul si piramidele sunt prezentate intr-un fermecator spectacol de lumini si sunet. Admiram cei 7000 de ani de istorie si legenda, de cultura si civilizatie a Egiptului antic, in fata carora ne inclinam, in semn de omagiu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Secretele Sfinxului
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu