Ghetarii din Himalaya - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghetarii din Himalaya

Curiozitati > Curiozitati > Munti > Muntii Himalaya

Himalaya este originea ghetarilor si multe râuri importante din Asia. Gama ofera diferite tipuri de ghetari. Mai ales ghetarii Jammu si Kashmir si ghetarii de Ladakh sunt de diferite tipuri. Dar cel mai important este ghetar Siachen, care este cel mai mare ghetar din afara regiunilor polare. Unii dintre ghetarii importanti în Jammu si Kashmir sunt dupa cum urmeaza:

Ghetarul Siachen
Ghetarul Baltoro
Ghetarul Biafo
Ghetarul Nubra
Ghetarul Hispur


Ghetarul Siachen
Ghetarul Siachen este situat în partea extrema nord-centrale din Jammu si Kashmir în apropiere de India si de frontiera cu Tibet. Se intinde pe o lungime de aproximativ 72 km, este cel mai mare ghetar din lume, în afara regiunilor polare. Siachen este situat pe pantele de nord-cu care se confrunta cu Regiunea Karakoram. Este principalas sursa al râului Mutzgah sau Shaksgam care curge paralel cu Range Karakoram înainte de a intra Tibet. Partea centrala a ghetarului Siachen este un camp de gheata vast. În principal, se afla într-un jgheab vast, care este de aproximativ 2 km latime împrastiat cu pietre si bolovani pe laturile sale. Ghetarii ca Mamostang si Chorten Shelkar deschid ghetarul principal din ambele parti ale sale. Numeroase icefalls se formeaza la punctul de întâlnire al ghetarului principal cu ghetarii mai mici din vale. Un grup de trei ghetari adica de Nord, Central si de Sud se afla la est de Siachen. Este cunoscut ca grupul de ghetari Rimo. Altitudinea acestui ghetar este între 6.000 si 7.000 m deasupra nivelului marii. Ghetarul Siachen poate fi strabatut prin Skardu în Ladakh.

Ghetarul Baltoro
Ghetarul Baltoro este situat în Jammu si Kashmir într-o zona numita Baltistan pe versantul sudic al Karakoram Range. Se intinde pe o lungime de 62 km. Acesta este cel de-al doilea ghetar în regiunea din Himalaya. Raul Shigar, care este un afluent al râului Indus, provine din acest ghetar. Alti ghetari mari din apropiere sunt principala forma de alimentare al ghetarului Baltoro. Partea centrala are un vast camp de gheata iar latimea acestui ghetar este foarte mare. Acest ghetar poate fi accesat prin intermediul regiunii Skardu în Ladakh.

Ghetarul Biafo
Ghetarul Biafo este situat în Ladakh, Jammu si Kashmir într-o zona numita Baltistan pe pantele de sud a Range Karakoram. Se intinde pe o lungime de 60 km. Fluxul principal, care provine de la fluxurile ghetarului Biafo curg într-un afluent al râului Indus numit Raul Shigar. În aceasta zona nu exista nici un pic de vegetatie.


Ghetarul Hispar
În regiunea Himalaya ghetarul Hispar este cel de-al treilea ca marime. Acesta este situat în Ladakh, Jammu si Kashmir pe versantul sudic al Range Karakoram. Se intinde pe o lungime de 60 km. Nu exista nici o vegetatie de orice fel în acest domeniu. Multi dintre micii ghetarii se alature ghetarului principal de pe ambele parti. Partea centrala a ghetarului este un vast camp ghetos în timp ce laturile sale contin resturi erodate de catre miscarea marei mase de gheata.

Ghetarul Nubra
Ghetarul Nubra este situat în Ladakh, Jammu si Kashmir pe versantul sudic al Range Karakoram. Râul Nubra provine de la fluxurile acestui ghetar , dupa care se varsa în râul Shyok. La fel ca ceilalti ghetari portiunea centrala a ghetarului formeaza un camp de ghata vast. Vegetatia este total absenta în acest domeniu, deoarece se afla deasupra liniei de zapada. Locul prin care se poate accesa acest ghetar este prin Leh în Ladakh.

Printre ghetarii din alte regiuni Uttaranchal sunt dupa cum urmeaza:

Ghetarul Bandarpunch
Ghetarul Dokriani
Ghetarul Chorbari Bamak
Ghetarul Khatling
Ghetarul Doonagiri
Ghetarul Tiprabamak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu