Descriere Muntele Annapurna - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Muntele Annapurna

Curiozitati > Curiozitati > Munti > Muntii Himalaya

Munte situat pe teritoriul Nepalului, care cu înaltimea sa de 8 078 m ocupa locul 10 în ierarhia gigantilor muntosi. A fost escaladat la 30 iunie 1950, de expeditia franceza a lui M. Herzog.
  Numele este legat, ca atîtea altele, de panteonul mitologic hindus. Are sensul de "zeita bogata în hrana", deci un fel de divinitate a abundentei.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Annapurna este un munte cu altitudinea de peste 8000 de m, din districtul Gorkha, Nepal, masivul Himalaya, la nord-vest de Annapurna. El are altitudinea de 8091 m deasupra n.m. fiind situat pe locul zece ca înaltime pe lume.

La 3 iunie 1950 vârful Annapurna I a fost escalat de o expeditie franceza, compusa din Maurice Herzog si Louis Lachenal. Aceasta este prima escalare reusita în lume, a unui munte cu înaltimea de peste 8000 de m. Alpinistii francezi au reusit escalarea, în ciuda pericolului cauzat de lavine, care a cauzat mai înainte aici aici moartea unor alpinsti încercati ca Anatoli Boukreev, Christian Kuntner si Ian Clough. Bilantul escalarilor pe munte pâna la data de 31 decembrie 2005 a fost: 142 de alpinisti au urcat pe Annapurna. din care 58 au murit în timpul escalarii, sansele de a reusi urcarea unei expediitii alpine pe munte depinde într-un raport de doua treimi de lavine. Din aceasta cauza agentiile care organizeaza expeditii de escalare evita Annapurna.
Muntii Annapurna sunt situati în sudul masivului Himalaya,spre vest Annapurna este despartit prin Valea Kali Gandaki de muntii Dhaulagiri. La est si la nord de Annapurna se afla Valea Manang, care face în acelasi timp o granita naturala. Lantul principal al muntilor Annapurna are o orientare est-vest, în partea est lantul muntos începe cu creasta Lamjung Himal (7000 m), care este continuat spre vest cu vârfurile: Annapurna II (7937 m), Annapurna IV ( 7525 m), Annapurna III (7555 m), Tarke Kang (7193 m), Khangsar Kang ( 7485 m). La Roc Noir se desparte lantul muntilor Annapurna, un lant spre nord-vest cu Tilicho Peak (7000 m) numit de expeditia franceza „Grande Barrière”. La vest de Tilicho Peak urmeaza vârful Nilgiri ( 7061 m), care se domina Valea Kali Gandaki, iar la nord de Tilicho Peak se afla trecatoarea Thorong La (Pasul tunetului) (5416 m) care face legatura dintre vaile Manang si Kali Gandaki.

Acest text este preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu