Ghid turistic Nesebar - Descriere Nesebar - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Nesebar - Descriere Nesebar

Destinatii > Europa > Bulgaria > Orase

Sau Nessebar Nesebar (bulgara: ???????, transliterat în diferite moduri), cunoscut sub numele de Mesembria (în greaca: ?es?µß??a) si înainte de numele Menebria, este un oras antic din Bulgaria, situat pe coasta Marii Negre, în Burgas.

Nesebar este astazi o destinatie turistica populara în ceea ce a devenit o zona în care hoteluri pentru turisti s-au dezvoltat ca ciupercile dupa ploaie (zona turistica cel mai faimos, cel al Sun Beach este situat la câtiva kilometri nord de Nesebar).

Orasul în sine a constatat mai multe ori în decursul istoriei sale apropierea granitei cu un imperiu, si acesta este motivul pentru Nesebar are o istorie bogata. Cea mai veche parte a orasului se afla pe o peninsula (anterior o insula), legat de continent printr-un istm construite de om. Abundenta de arhitectura a determinat UNESCO sa includa orasul în 1983, lista de Patrimoniu mondial UNESCO.

Nesebar are o populatie de 10,194 locuitori (date din 2005)

Nesebar a fost initial o asezare tracica cunoscut sub numele de Menebria, infiintata in al doilea mileniu î.Hr.. În secolul al VI-lea orasul a devenit o colonie greaca, locuite de dorienii din Megara, si de atunci a fost un important centru comercial, rivala Apollonia (Sozopol de azi). Numele actual al Nesebar a fost utilizat înca din secolul al Xl-lea.

Ruinele din perioada elenistica include un Acropole, o Agora si un templu al lui Apollo. Pe partea de nord a peninsulei, puteti vedea în continuare un zid care a fost parte a fortificatiilor grecesti. Începând cu secolul al V-lea î.Hr. în oras au fost batute monede de bronz si argint din secolul III î.Hr. chiar si monede de aur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Biserica lui Hristos PantocratoreNel 71 î.Hr.
Orasul a fost cucerit de romani, desi retinute privilegii ca sa bata monede proprii. Din secolul al cincilea a devenit unul dintre cetati ale Imperiului Bizantin a fost cucerit în 812 de Khan Krum dupa un asediu de doua saptamâni. A fost cedat la bizantini în 864 de Boris I al Bulgariei si apoi recapturat de fiul sau Simeon I.

În timpul al doilea Imperiu Bulgar a fost purtat de armatele Bulgariei si bizantine sa bucurat de prosperitate în timpul domniei lui tarului Ivan Alexandru (1331-1371), pâna când a fost cucerit de cruciati, condusa de Amadeus VI de Savoia în 1366, restituirea bizantini.

Cucerirea orasului de catre Imperiul Otoman în 1453 a marcat începutul declinului Nesebar, desi patrimoniului arhitectural acumulat-a lungul secolelor Rimes intacte si a fost consolidata în secolul al nouasprezecelea prin construirea de case din lemn tipice ale stilului de Rumeliei . În 1878 el a fost eliberat de sub dominatia otomana si a devenit parte a provinciei otomane din Rumelia de Est, pâna în 1886 a devenit parte din Principatul Bulgariei.

În secolul al nouasprezecelea, Nesebar a fost un mic sat de pescari si producatori, pâna la secolul XX, sa dezvoltat într-un centre turistice importante de pe coasta bulgara, cu construirea unui oras nou si de restaurare a orasului vechi.

Monumente
Se spune ca Nesebar este un oras cu mai multe biserici pe cap de locuitor.Desi acest lucru este gresit, numarul acestora si vârstele, care sunt cu adevarat impresionante. Printre cele mai cunoscute se numara:

Biserica Santa Sofia (Stara Mitropolija), V-VI-lea
Bazilica Maica a lui Dumnezeu Eleousa a secolului VI
Biserica Sf. Ioan Botezatorul, secolul XI
Biserica Santo Stefano (Nova Mitropolija), secolul al XI-lea, reconstruit in secolul al saisprezecelea si al optsprezecelea
biserica Sf. Teodor, din secolul al treisprezecelea
Biserica Sf. Paraschiva, XIII-XIV
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, secolul al treisprezecea si a paisprezecea
Biserica lui Hristos Pantocrator, secolul al treisprezecea si a paisprezecea
Aliturgetos biserica Sf. Ioan, din secolul al paisprezecelea
Biserica Mântuitorului Sfânt, secolul al saptesprezecelea
biserica din San Clemente, secolul al saptesprezecelea

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

Harta Nesebar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu