Descriere Stara Zagora - Ghid turistic Stara Zagora - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Stara Zagora - Ghid turistic Stara Zagora

Destinatii > Europa > Bulgaria > Orase

Stara Zagora (bulgara: ?????? ?????) este un oras din Bulgaria, situata la aproximativ 230 km de capitala Sofia si capitala regiunii cu acelasi nume.

Numele sau, tradus în italiana, înseamna "orasul vechi din spatele munte." În istoria sa, se întinde 2300 ani a avut nume diferite, inclusiv: Vereia, Beroe, Traiana Augusta Železnik, Eski Zagra.

Situat în centrul Bulgariei, asa-numita "Valea Trandafirilor", se caracterizeaza printr-un plan urban special, proiectat de Iugoslava Lubor Bayer. In oras strazile sunt drepte, fara curbe.

Numit orasul de platani si poeti, al saselea cel mai mare din Bulgaria, are o populatie de aproximativ 163,000.

Domeniul principal de activitate al Beroe, o localitate veche tracice (IV-V-lea î.Hr.) a fost extractia de cupru si cositor. Agricultura profita de climat favorabil al orasului. Romanii au marit în cetate transformarea solutionarea Traiana Augusta, o rascruce de drumuri importante a comertului între Europa Centrala si Asia Mica. Orasul este populat în principal de catre traci si greci.

Începând cu secolul al saselea oras a fost numit Vereja si de la 784, în onoarea bizantine Irenopolis Împarateasa Irina. În Evul Mediu a fost numit de catre bulgari si Boruj ulterior Železnik. Turcii au numit-o Eski Hisar (vechea cetate) si Eski Zagra, de unde numele actuale, atribuite în 1871.

La vremea Imperiului Otoman, orasul a fost renumit pentru matase, piele si cupru, sub dominatia otomana au fost construite multe moschei. În timpul razboaielor ruso-turce, orasul prejudiciul suferit repetate pâna când a fost aproape razed la sol.

Dupa eliberare (1878) a fost reconstruit si extins cu un sistem de cai paralele si perpendiculare pe proiectat de Lubor Bayer. În prezent, la periferia orasului este dominata de suburbii si facilitati dormitor si cladiri industriale abandonate.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harta Stara Zagora
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu