Ghid turistic Veliko Tărnovo - Descriere Veliko Tărnovo - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Veliko Tărnovo - Descriere Veliko Tărnovo

Destinatii > Europa > Bulgaria > Orase

Veliko Turnovo  este un oraș situat în partea de nord a Bulgariei cu o istorie foarte bogată . Veliko Tarnovo a fost capitala celui de -al doilea Imperiu Bulgar și s-a remarcat întotdeauna prin  tradițiile și cultura deosebită. Orașul este bogat în muzee și situri istorice, combinate cu viața de noapte care clocotește, datorită  studenților uneia dintre cele mai mari universitati din Bulgaria.

Numele Tarnovo ( de multe ori scris Turnovo ), se crede că  provine de la cuvântul slav " Trun ", ceea ce înseamnă ghimpe , deși  există și alte teorii.
Veliko Turnovo, care este unul  dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, se aseamănă cu un amfiteatru, situat  pe 4 dealuri - Tsarevets , Trapezitsa , Momina Krepost și Sveta Gora. Tsarevets a fost capitala celui de-al Doilea Regat Bulgar, în secolul al 12-lea. Călătorii  au scris  despre orașul Veliko Tarnovo ca " al doilea după Constantinopol " din punct de vedere al  frumuseții  și influenței.  De asemenea, mai multe  evenimentele istorice vechi  ale statului bulgar sunt legate de acest oraș, cum ar fi apogeul celui de-al Doilea Regat Bulgar,  în secolele XII și XIII d. Hr. și adoptarea Prima Constituții Bulgare,  în 1874.
Între  secolele XV  și  XIX,  Turnovo a fost un simbol al fostului sistem de stat bulgar și un bastion al spiritului național bulgar, un centru lider al luptei pentru independența culturală. În perioada Renașterii Naționale, în a doua jumătate a  secolului XVIII  și secolul XIX,  orașul a fost un centru administrativ, comercial și industrial important. Prin urmare, boom-ul economic rapid a fost stabilit ca o premisă favorabilă pentru un proces cultural și educațional dinamic. În această perioadă,  au fost ridicate monumente unice ale culturii materiale și spirituale.

Începând cu perioada de eliberare  de sub dominația otomană  din anul 1877 și  până la războaiele din 1912-1913 și în 1915-1918, în calitate de capitală istorică, Turnovo a jucat un rol important în formarea politică, administrativă și culturală a unui stat independent- Bulgaria .  În 1879, Bulgaria a fost redeclarată pentru a doua oară. Apoi, Adunarea Constituantă a elaborat legile fundamentale supreme ale națiunii - Constituția Turnovska, care a fost dată citirii în sala fostului Konak turc ( care astăzi este primărie ).

Mai mult decât atât, în anul 1990, A  7-a Mare Adunare Națională a avut loc  în aceeași primărie,  unde Adunarea Constituantă a fost  convocată în sesiune în 1879.
Cu șapte secole în urmă, în calitate de capitală a celui de- al Doilea Regat Bulgar,  orașul a avut un rol major în viața politică și spirituală din Bulgaria. Deși există foarte puține dovezi păstrate până în prezent, acestea, totuși oferă  informații clare de puterea a dinastiei bulgare Tzar și influența Patriarhului bulgar, împreună cu activitățile spirituale din fostul oraș-capitală. Cercetările  arheologice  vorbesc despre construcții semnificative, de ordin civil, rezidențial și de cult.
Cele mai monumentale au fost Palatele regelui și ale Patriarhului. Arhitectura deosebită, picturile murale originale și realiste, mozaicurile colorate și capodoperele de artizanat arată geniul artistic de al meșterilor  bulgari, cum ar fi Zachary Zograf și Kolyo Ficheto.
Pentru a ajunge în acest oraș, puteți folosi mai multe mijloace de transport.

Deși  aeroportul " Gorna Oryahovitsa " este situat la doar 4 km distanță de Veliko Turnovo lui , în prezent  nu este  deschis traficul aerian de pasageri și  este posibil doar de a  acoperi capitala Bulgariei, Sofia , sau orașul de coastă –Varna, iar apoi, puteți călători în  Veliko Turnovo, cu trenul sau autocarul, care este unul foarte modern.
Pentru iubitorii de călătorii cu trenul , în oraș există o stație mică de cale ferată. Mai mult decât atât, acolo  este posibil de a obține și un taxi spre centrul orașului  pentru un preț mai ieftin. Trenul servește pentru a circula spre destinații precum: București, Ruse , Stara Zagora , Plovdiv , Bourgas și Istanbul .
Dacă ați planificat să  luați tren spre o altă țară, ar trebui să știți că biletele nu pot fi cumpărate de la terminalul de tren. Există un ghișeu special, situat chiar în spatele centrului de informare turistică, unde puteți cumpăra bilete internaționale. Gara este la o distanță considerabilă de la acest loc.
În privința taxiurilor, trebuie să știți că taxiurile din Veliko Turnovo sunt de culoare galbenă și pot fi prinse  oriunde pe străzile orașului. Pasagerul  plătește 0,80 leve  comision inițial  și, în continuare,  0,60 leve per kilometru. În general , o excursie în limitele orașului nu ar trebui să coste mai mult de 4-5 leve. În ansamblu, acest mijloc de transport este foarte de încredere .

Există, de asemenea autobuze locale care merg doar către stațiile din oraș. Acestea circulă la cel puțin fiecare 20 minute. Un sfat pentru turiști ar fi: să aveți mereu bani mărunți  cu dvs. O plimbare cu autobuzul spre centrul orașului durează aproximativ 10-15 minute.
Dacă aveți mașină personală și vreți să faceți o călătorie afându-vă la volan, atunci Tarnovo este ideal pentru dvs. Unul din drumurile principale din Bulgaria trece prin oraș, astfel încât transportul auto nu este o problemă, atât spre, cât și de la oraș. Având în vedere că orașul este situat relativ în centrul Bulgariei, este destul de confortabil să vă opriți  acolo pentru o oră de odihnă, cât și pentru a obține o mică experiență în calitate de vizitator al obiectivelor  turistice din oraș.

În momentul în care ați hotărât să faceți o călătorie prin împrejurimi, pentru a admira arhitectura și monumentele istorice, ar trebui să alegeți partea orașului care prezintă pentru dvs cel mai mare interes, deoarece orașul este împărțit în 2: partea veche  și cea nouă. Vechiul oraș, în sine,reprezintă  o colecție de case renascentiste tradiționale, răspândite pe dealurile din jurul râului Yantra, iar noua parte constă dintr-un amestec de cladiri comuniste și în stil modern. Aici veți putea vizita diverse muzee istorice,  muzee de artă, etc. Satul Arbanassi, care se află  în apropiere, pe deal, la o distanță de doar 4 km distanță, de asemenea,  merită  vizitat.  Un taxi până acolo, costă  aproximativ 4 leve.

Satul Arbanasi,  este una dintre cele mai vechi așezări și cele mai pitorești din Bulgaria. Acesta este situat în platoul stâncos cu același nume, la 4 km nord-est de orașul Veliko Turnovo. Datorită monumentelor Naționale  ale  arhitecturii Renascentine ( care datează din sec. XVI - XVII) și natura sa minunată,  Arbanasi atrage mii de turiști bulgari și străini.

În Veliko Turnovo există  mai multe baruri și restaurante , dar toate vor avea în meniu niște feluri de mâncare care se repetă, pentru că sunt tradiționale și ei se străduie să promoveze bucatele și tradițiile naționale.

Salata Shopska se face din roșii, castraveți, ceapă, ardei , și brânză de tip feta. Salata este foarte gustoasă  și relativ la un preț mic. Există multe restaurante și baruri în Veliko Turnovo și acesta va fi una dintre cele mai comune bucate în meniu . Alte opțiuni sunt Salata Ovcharska ( se prepară cu șuncă ) și Salata Selska ( se gătește cu ouă ).
Cafeneaua Hadji Nikoli Inn  este situată în curtea unui  han frumos și este unul dintre locurile cele mai liniștite pentru a savura o cafea sau a lua o gustare. Meniul cafenelei  oferă o selecție de sandvișuri gustoase, pizza și  diverse deserturi.
Pentru a putea face o comparație, țineți cont că un cappuccino costă  peste 2 leva, dar este  însoțit întotdeauna de un biscuit de casă gustos.

Restaurantul Hadji Nikoli este situat în partea veche a orașului și este unul  dintre foarte puținele locuri unde puteți avea parte de o experiență gastronomică unică în Veliko Turnovo, la prețuri foarte rezonabile. Restaurantul principal este la parter, cu o secțiune exclusiv “ gourmet” ( presupune un meniu separat ), destinat  pentru aproximativ 20 de persoane: este  ideal pentru serbările  foarte speciale, sau pentru alte mese festive private!

Desigur, în timpul lunilor de vară,  în curte este cel mai relaxant. Meniul oferă o secțiune de preparate din bucătăria bulgară și europeană, de la Stroganoff de vita, porchetta de porc și de pui, folosind doar cele mai proaspete ingrediente. Este important să știți că la primul etaj, există camere separate pentru nefumători.
Pizzeria Humphrey Bogart. Chiar în centrul orașului,  lângă centrul de informații turistice, puteți gusta dintr-un mix de mâncare mexicană și bulgară, precum și pizza. Aici veți avea parte de o atmosferă plină de viață, iar în meniu veți fi încântați să descoperiți: plăcinte, pește și chips-uri, mic dejun în stil englezesc  și cartofi copți, etc.
Ego Pizza & Grill este un loc la modă, care servește preparate din bucătăria bulgară și mediteraneană, nu doar pizza. Interiorul este  modern, iar din exterior,  terasa  are vedere la râu. Pizzeria devine destul de ocupată spe seară, așa încât, o  rezervare va fi absolut  necesară .
La Scalla este cea mai veche pizzerie  din Veliko Turnovo (are peste 20 de ani) și oferă un meniu larg de pizza, paste, preparate din bucătăria bulgară și chiar pește. Pizza este propusă  în trei dimensiuni, cea mai mare fiind de la 800 g, iar costul între  5-9.30 leve.

Hotelul Tsarevets  oferă  oaspeților săi o vedere panoramică pitorească spre  școala -" Sveta Gora " și spre universitatea "Sf. Sf. Chiril și Metodiu Universitatea " . Clădirea hotelului a fost construită în 1891 și a fost inițial o Agenție de Asigurări. În urma reconstrucțiilor,  clădirea este un hotel confortabil , care a păstrat eleganța și fascinația orașului vechi. Particularitate a interiorului sunt finețea și luxul , caracteristice pentru sfârșitul secolului XIX.
Hotelul Anhea este o clădire elegantă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.  Hotelul oferă oaspeților săi o combinație între lux, confort și discreția stilului fin. Hotelul  este situat  în centrul orașului, care este, de fapt, cea mai vie parte a acestuia . Clădirile de administrare și alte instituții locale, locurile publice culturale, muzeele  istorice și cele mai populare restaurante, pub-urile și discotecile  sunt în imediata apropiere.

Hotelul Yantra face parte din lanțul de hoteluri din Bulgaria Sharlopov Hotels . Situat la în vechea capitală a Bulgariei, hotelul își întâmpină oaspeții pe tot parcursul anului și le oferă condiții excelente pentru recreere și distracție, întâlniri de afaceri , seminarii și sărbători corporative. Hotelul vă va fermeca cu o priveliște magnifică spre Cetatea Țareveț , satul  Arbanasi și Universitatea din Veliko Tarnovo.

Hotel Meridian Bolyarski. Fiind finalizat în ianuarie 2007 Hotelul Bolyarski oferă cazare în 125 camere, dintre care unele sunt apartamente și apartamente VIP. Toate camerele sunt dotate cu aer condiționat, televizor, minibar, telefon și conexiune la internet. Hotelul este situat pe strada principală, în apropiere de frumoasa stradă pietruită Samvodska Charshiya.

Premier Hotel. Impunatoarea clădire cu arhitectura și desigul său interior unic, este situat în inima orașului, pe o stradă liniștită. Deoarece furnizează servicii de înaltă clasă, precum și oferă standarde înalte și atmosfera plăcută, hotelul este potrivit pentru evenimente de afaceri , vacanțe, sau tratament pentru sănătate și înfrumusețare.
Este necesar de remarcat și cele mai importante monumente arhitecturale ale orașului.
Biserica - Memorial " Nașterea lui Hristos ". Fiind parte integrantă a istoriei Bulgariei, Mănăstirea Shipka  este  simbolul  unui eveniment epocal pentru Bulgaria - Eliberarea ei de sub dominația  otomană, rezultatul final al războiului ruso-turc  din anii 1877-1878.
Monumentul  Assens. În timpul domniei bulgarului  Kings Assen 1 , Peter , Kaloyan și Iassen al doilea, statul medieval bulgar, cu Tarnevgrad în calitate de capitală, a atins cel mai înalt vârf politic, economic și cultural. Monumentul  Assens  este dedicat acestor  lideri și a fost construit în cinstea a celei de 800- a aniversare de la proclamarea Tarnovei drept  capitală a Bulgariei. Acesta este monumentul cel mai proeminent din oraș.
Așadar, nu ratați șansa de a petrece o vacanță de vis la Veliko Tarnovo.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu