Apa pe Pamant - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Apa pe Pamant

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Pe Pământ, apa există în multe forme, în cele mai variate locuri. Sub formă de apă sărată există în oceane și mări. Sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găsește în calotele polare, ghețari, aisberguri, zăpadă, dar și ca precipitații solide, sau ninsoare. Sub formă de apă dulce lichidă, apa se găsește în ape curgătoare, stătătoare, precipitații lichide, ploi, și ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găsește sub formă gazoasă alcătuind norii sau fin difuzată în aer determinând umiditatea acesteia. Considerând întreaga planetă, apa se găsește continuu în mișcare și transformare, evaporarea și condensarea, respectiv solidificarea și topirea alternând mereu. Această perpetuă mișcare a apei se numește ciclul apei și constituie obiectul de studiu al meteorologiei și al hidrologiei.
Apa care este potrivită consumului uman se numește apă potabilă. Conform standardului din România, pentru ca apa să fie potabilă sestonul nu trebuie să depășească 1ml/m³.[necesită citare] Pe măsura creșterii populației umane, de-a lungul timpului, și a folosirii intensive și extensive a resurselor de apă susceptibile de a furniza apă potabilă, problema apei utilizabile a devenit o problemă vitală a omenirii.


Apa se găsesește sub diverse forme în natură: vapori de apă și nori în atmosfera, valuri și aisberguri în oceane, ghețari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pământ, râuri sau lacuri. Circuitul apei în natură este fenomenul prin care apa este transferată dintr-o forma într-alta, prin evaporare, precipitații și scurgeri de suprafață.
Datorită importanței pe care o are (în agricultură, dar și pentru omenire în general), apei i s-au dat diverse nume în funcție de formele pe care le ia. Ploaia e cunoscută în majoritatea țărilor, pe când alte forme sunt mai puțin întâlnite, și pot fi surprinzătoare când sunt văzute prima dată. Exemple sunt: grindina, zăpada, ceața, roua sau chiciura. Un fenomen conex este curcubeul, întâlnit atunci cand lumina se refractă prin particulele de apă din atmosferă.
Apa de la suprafața globului joacă roluri importante în evoluția umană; râurile și irigațiile asigură aportul de apă pentru agricultură, sunt suport pentru transportul maritim sau fluvial, fie comercial sau de agrement. O apă cu insuficienți nutrienți se numește oligotrofă. Scurgerea apei pe suprafața terestră este mecanismul prin care eroziunea sculptează mediul natural, duce la crearea văilor și deltelor cu suprafețe fertile favorabile dezvoltării de centre umane. De asemenea, apa se infiltrează în sol, ajungând în pânza de apă freatică. Această apă freatică ajunge din nou la suprafață sub forma izvoarelor, sau a izvoarelor termale și gheizerilor. Apa freatică este de asemenea extrasă artificial prin puțuri și fântâni.
Deoarece apa poate conține numeroase substanțe diferite, poate avea gusturi sau mirosuri foarte diferite. De fapt, oamenii și alte animale și-au format simțurile pentru a putea evalua calitatea apei: de obicei, animalele evită apa cu gust sărat (apă de mare) sau putred de mlaștină preferând apa unui izvor montan sau apa freatică.


Din cercetarile si calculele specialistilor rezulta ca pe Pamant exista appx. 1359 milioane de kilometri cubi de apa, repartizata asftfel :

1322 milioane de kilometri cubi se afala in Oceanul Planetar; din cauza cantitatii mari de sare pe care o contine, acesta rezerva de apa nu poate fi folosita decat partial

28,8 milioane de kilometri cubi masoara apa continuta in calotele de gheata si zapada de la cei doi Poli ai Pamantului, precum si in ghetarii de munte

8,63 milioane kilometri cubi de apa reprezinta apele continentale; dar nici acestea nu pot fi folosite intgral din diferite cauze

4,17 milioane de kilometrii cubi de apa se afla sub pamant la adancimi de pana la 1000 m

12.900
kilometri cubi de apa se afla in atmosfera, sub forma de vapori, ceata si nori.

 

Amazonul care dupa cate stim este cea mai mare apa curgatoare de pe glob, varsa in ocean 3 210 kilometri cubi de apa pe an, iar Congo, al doilea fluviu ca marime din lume, duce in ocean 2 130 kilometri cubi de apa pe an.

In total apele curgatoare ale Pamantului transporta 25 500 kilometri cubi de lichid pe an, din care in ocean ajung 24 500 kilometri cubi.

Cea mai mare cantitate o varsa fluviile din Asia, dupa care urmeaza apele din America de Sud, Africa si America de Nord.
Precipitatiile atmosferice totalizeaza anual 520 000 km cubi de apa pe an. Daca cu acesta apa s-ar acoperi in mod egal suprafata globului, ea ar forma un strat gros de 1 m.

Fadand o repartizare egala a celor 1 359 milioane de kilometri cubi de apa, pe cap de locuitor, indiferent de locul si calitatea ei ar rezulta ca pentru fiecare om sunt appx. 400 miliarde de litri.
Repartizand insa doar apa potabila pe cap de locuitor, ar reveni doar 1.3 miliarde de litri pentru fiecare.
Tinand seama de cresterea rapida a numarului populatiei pe glob, problema apei poatbile este deosebit de importanta.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu