Descrierea Râului Arges - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea Râului Arges

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Rîu în Romania, afluent al Dunarii, ale carui izvoare pornesc din circurile glaciare adapostite sub crestele sudice abrupte ale masivului Fagaras si trece prin orasele Curtea de Arges si Pitesti. Are o lungime de 340 km, iar bazinul sau se extinde pe o suprafata de 12 600 km2. Principalii afluenti ai lui sînt Vîlsan, Rîul Doamnei, Neajlov, Sabar, Dîmbovita. Pe cursul lui, la nord de localitatea Capatâneni, s-a construit o hidrocentrala subterana cu o putere instalata de 220 MW.

Pentru realizarea acumularii necesare hidrocentalei constând dintr-un lac, în suprafata de 900 ha, lung de 14 km si cu un volum de 465 000 000 m3, s-au excavat galerii subterane lungi de peste 42 km si s-a construit un baraj în arc, înalt de 116 m, fiind astfel al 9-lea pe glob si al 6-lea în Europa, ca înaltime. Lacul de acumulare contribuie si la irigarea a 100 000 ha de teren agricol, dar si la recuperarea pentru agricultura a 10 000 ha teren supus inundatiilor.
  
Dupa marea hidrocentrala, urmeaza o salba de 14 acumulari si hidrocentrale mai mici (Arefu, Oesti, Albesti, Valea Iasului, Cerbureni, Zigoreni, Vîlcelele) pîna la Pitesti.
  
Numele rîului este de origina indoeuropeana. El este format din cuvîntul arg-areg-arg,  argu - stralucilor, albicios si sufixul es din eis (tot indoeuropean) - a se misca, a curge repede, impetuos. Deci : rîu sau apa curgatoare, rece si limpede, stralucitoare, albicioasa.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Judete traversate Arges
Dâmbovita
Ilfov,
Giurgiu,
Calarasi

Localizare România
Afluenti de stânga

Buda
Valea cu Pesti
Valea Lupului
Limpedea
Chiciura
Vâlsan
Râul Doamnei
Cârcinov,
Budisteanca
Sabar
Câlnau
Dâmbovita
Rasa

Afluenti de dreapta

Capra
Cumpana
Valea lui Stan
Arefu
Banesti
Bascov
Neajlov

Principalele localitati traversate

Capatânii Ungureni, Capatânenii Pamânteni, Poienari, Corbeni, Bucsenesti, Rotunda, Albestii Ungureni, Albestii Pamânteni, Curtea de Arges, Zigoneni, Baiculesti, Argesani, Stejari, Manicesti, Vâlcelele, Malu Vânat, Merisani, Borlesti, Varzaru, Dobrogostea, Schiau, Bascov, Pitesti, Golesti, Catanele, Coseri, Cateasca, Baloteasca

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu