Marea Bariera de Corali - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Marea Bariera de Corali

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Marea Bariera de Corali se afla în largul coastei din Australia si este cel mai mare recif de corali din lume. În 1981 a fost declarat Patrimoniului Mondial de catre UNESCO si este uneori mentionat ca una dintre cele sapte minuni ale naturii. La data de 11 Iunie 1770 navigatorul britanic James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali, în timpul primului sau voiaj in Pacific (1,768 - 1,771), loc in care nava lui a esuat ( HMS Endeavour).

Locatie
Marea Bariera de Corali este situata la nord-est de Australia, pe coasta de est a regiunii Queensland, în Pacificul de Sud, care se întinde de la strâmtoarea Torres, din Papua Noua Guinee la Lady Elliot Island, care se afla la aproximativ 75 km nord-est de Bundaberg. De atunci, a crescut la o lungime de circa 2300 km, ajungând la o dimensiune de la 10 la 24 de latitudine sudica.

Din cauza dimensiunii ,reciful este împartit în mai multe sectiuni pentru identificarea mai usoara. Acestea sunt de la nord la sud:

Sectiunea Departe de Nord
Sectiunea de Nord
Sectiunea Cairns (tropicala si de Nord)
Centrala (sectiunea Whitsunday)
Sectiunea de Sud (Reefs Mackay si Capricorn).
Reciful ruleaza de-a lungul marginea de est a platformei continentale australiene.

Se compune dintr-un lant de mai mult de 2900 recife individuale, aproape 1.000 de insule, cum ar fi Insulele Whitsunday sau Islanda Dunk, precum si bancuri de nisip nenumarate. Zona de ''Marea Bariera Reef'' este de aproximativ de 347800 km ². Acesta poate fi vazut din spatiu cu ochiul liber.

Zonele climatice
Reciful este localizat în întregime la tropice si în zona Typhoon. Sezonul Typhoon dureaza din octombrie pana în martie. Precipitatiilor lunare sunt de la 215 mm în Rockhampton, în partea de sud a recifului , pana la aproximativ 350 mm în Mackay si Townsville catre Cairns si 525 mm, în Peninsula Cape York.

Marea Bariera de Corali este formata din 359 de specii de coral tare, este cea mai mare structura de viata pe Pamant. Acesta ofera un habitat pentru o varietate de specii, printre altele, exista 80 de specii de corali si pixuri mare, 1.500 de specii de pesti, 1.500 de specii de burete, 5000 de specii de moluste, 800 de specii de echinoderme, cum ar fi steaua de mare, 500 de specii diferite de alge marine si 215 specii de pasari.

Aici se mai gasesc, sase din cele sapte specii de testoase marine la nivel mondial. Acestea includ testoase pe cale de disparitie si broaste testoase verde din Pacific care folosesc reciful pentru depunerea oualelor. De asemenea, pe cale de disparitie sunt si dugongii (vaci de mare). În plus, utilizarea - precum si alte specii de balene care apar acolo - balene cu cocoasa care traiesc in apropierea Antarcticii, si care se intorc aici in apele calde pentru a da nastere la urmatoarele generatii.

Zimtat si ramificati , coralii oferta un mediu optimal pentru melci si moluste rare, cum ar fi arthritica sau creasta lui Venus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu