Marea Barents - De ce nu ingheata Marea Barents? - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Marea Barents - De ce nu ingheata Marea Barents?

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Dintre toate marile bazinului arctic, Marea Barents este cea mai intinsa, avand o suprafata de 1.405.000 kilometri patrati si o adancime maxima de 600 m. Ea este cuprinsa intre Peninsula Kola si Marea Alba la sud, Insula Novoia Zemlea la est si arhipelagurile Svalbard si Franz Iosef la nord.

Situata dincolo de Cercul Polar, in apropierea Polului Nord, in plina regiune arctica, ne-am astepta ca Marea Barents sa fie inghetata precum si celelalte mari invecinate. Dar se petrece aici un fenomen destul de curios: oricat ar fi iarna de grea, partea de sud a Marii Barents, spre coasta murmana, nu ingheata niciodata, iar vapoarele si vasele pescaresti se pot misca in voie, ianintand fara teama mult spre partile nordice.

Enigma este usor de dezlegat daca ne gandim ca partea de vest a Marii Barents este deschisa spre apele Oceanului Atlantic, prin care circula curentul cald al Golfului. Curentul acesta incalzeste apa marii si face ca partile ei de sud sa nu inghete nici in cele mai friguroase ierni polare. Acesta influenta a Curentului cald se face simtita si pe uscat, in peninsula Kola, unde iernile sunt intatdeauna mult mai usoare decat in restul regiunilor polare aflate la aceeasi latitudine.

Avand in vedere conditiile relativ prielnice pe care le prezinta din punct de vedere climatic aceasta regiune, an de an se dezvolta aici o viata economica tot mai bogata, care este legata in special de marele port Murmansk.

Orasul Murmansk este situat in partea de sud a Marii Barents, pe tarmul unui mare fiord ce patrunde adanc in Insula Kola. Cu o populatie de peste 300.000 de locuitori, Murmanskul este cel mai mare oras-port din regiunile de dincolo de Cercul Polar. Inzestrat cu cele mai moderne instalatii portuare, la intinsele lui chei trag nenumarate vase pescaresti, care strabat in lung si in lat apele foarte bogate in peste ci crabi ai Marii Barents. Din fiecare cursa se intorc incarcate cu mari cantitati de peste care este exportat indeosebi in tarile europene. De asemenea, in portul Murmansk fac popas si puternicele spargatoare de gheata care deschid drumul vapoarelor si asigura permanent comunicatia de-a lungul tarmurilor nordice ale Siberiei pana la indepartatul Vladivostok.

Dar in afara de aceste aspecte, in orasul Murmansk si pe tarmul Marii Barents se petrec fenomene care pe buna dreptate cand te aflii pentru prima data in fata lor, te emotioneaza. Astfel aici in cursul verii, vreme de trei saptamani incheiate, soarele nu apune deloc. Timp de peste 20 de zile, stralucitorul astru poate fi urmarit la orice ora pe drumul sau continuupe bolta mereu senina a cerului nordic.

In schimb in timpul iernii, aceasi regiune este acoperita de noapte. Este o noapte densa foarte intunecoasa care tine trei saptamani continuu. Pentru un strain, noaptea polara este enigmatica si de-a dreptul infioratoare, mai ales in primele 3-4 zile de intuneric neintrerupt.
Interesant este faptul ca in tot acest timp localnicii se comporta dupa regimul noptilor si zilelor obisnuite. Dorm, se trezesc, mananca, pleaca la servici si vin de la servici la aceleasi ore fixe.

Din cand in cand, in lunga noapte murmana, se dezlantuie feericele aurore polare, cele mai frumoase fenomene inregistrate in apropierea polilor.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu