Descrierea lacului Titicaca - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea lacului Titicaca

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Lacul Titicaca (româna Lacul Frumos) este un lac situat la altitudinea de 3821 m. Din 1862 detine recordul mondial al celei mai înalte cai navigabile din lume pentru nave de mare tonaj. De asemenea, este si cel mai mare lac din America de Sud, având o suprafata de 9710 km².

Situat în podisul andin Altiplano, înconjurat de Anzii Cordilieri la granita dintre Peru si Bolivia, la 16º S latitudine si 69º V longitudine, Lacul Titicaca are o adâncime medie cuprinsa între 140 si 180 m, atingând maxima de 280 m. Partea de vest a lacului apartine regiunii peruane Puno, iar cea estica departamentului bolivian La Paz.

Mai mult de 25 de râuri se varsa în Titicaca. Lacul are 41 de insule, unele dintre ele dens populate.

Titicaca îsi mentine nivelul apelor datorita ploilor si topirii zapezilor de pe muntii din vecinatatea podisului Altiplano. Din el se formeaza râul Desaguadero, care curge spre sud, prin Bolivia pâna la Lacul Poopó. Acestuia i se datoreaza mai putin de cinci procente din pierderile de apa, restul fiind rezultatul evaporarii ca urmare a vânturilor si soarelui, puternice la aceasta altitudine.

O legenda povesteste ca, dupa Potopul andin, Inti, zeul Soarelui, si-a îndreptat prima raza asupra lacului Titicaca si a trimis din cer pe pamânt, un fiu si o fiica pentru ca ei sa-i învete pe oameni sa-l cunoasca, sa-l adore si sa îl considere zeul lor. Manco Capac si Mama Ocllo vin din est, din Insula Soarelui, din mijlocul lacului sfânt, sa dea nastere unei noi civilizatii, el ca un luntras aborigen în poncho rosu, stând în picioare, cu o prajina lunga în mâna, conducând ambarcatiunea, iar ea, chircita în spate, toarce lâna de lama pe un fus de lemn. Locul în care Manco Capac si-a înfipt bastonul de aur, a devenit locul ideal pentru dezvoltarea noii civilizatii. Acest loc a fost numit Cuzco.

ClimaÎn zona Lacului Titicaca, clima este extrema, cu variatii mari de temperatura între zi si noapte. Perioada ideala de vizitare este între lunile mai si octombrie, când zilele sunt însorite, ploile mai rare si temperatura în timpul zilei atinge 25° C. Noptile sunt întotdeauna reci.

În ciuda faptului ca temperatura medie a apei este scazuta, 10–12°, lacul reprezinta un mare acumulator de caldura, astfel încât în jurul sau se dezvolta culturi de cartofi, orz, porumb. Regiunea din jurul lacului Titicaca este considerata ca fiind zona originara de cultivare a cartofului.

Rezervatia Nationala Titicaca

A fost fondata în 1978, acopera 36.180 ha si are drept scop conservarea florei si faunei specifice, precum si a peisajelor atractive din zona Lacului Titicaca; pastrarea resurselor naturale, precum trestia totora; dezvoltarea socio-economica a populatiei din zona; dezvoltarea turismului fara a distruge traditiile culturale ale zonei.

Turism

Navigatia pe lac se realizeaza cu vapoare, dar si cu ambarcatiunile traditionale construite din trestie totora. Exista, de asemenea, hoteluri cu restaurante în care poate fi apreciata bucataria traditionala în cele doua tari Peru si Bolivia.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
Informatii generale

Tip de lac    Lac Montan
Afluenti    27 de rauri
Iesiri     Raul Desaguadero
Bazinul    58,000 km2 (22,400 sq mi)


Lungimea max.   190 km
Latimea max.  80 km
Suprafata  8,372 km2 (3,232 sq mi)
Adancimea medie  107 m
Adancimea max.  281 m
Volumul de apa  893 km3 (214 cu mi)
Aparitia  cu 1343 ani in urma
Lungimea malului  1,125 km (699 mi)

Niciodata nu a inghetat
Insule
 42 de insule
Asezari  Copacabana in Bolivia
Puno in Peru


 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu