Craterul Barringer - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Craterul Barringer

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Craterul Barringer este un crater format in urma impactului cu un meteorit si este situat in Comitatul Coconino ( Arizona - USA ) mai exact, se afla pe Platoul Colorado de sud in apropiere de Diablo Canyon ( Canionul Diavolului ), la est de orasul Flagstaff. Din cauza climatului desertic care se afla acolo craterul a ramas foarte bine prezervat. A fost prima data descris de Eugen Shoemaker si recunoscut stiintific pentru cercetarilose sale. Craterul este numit dupa inginerul, minerul si omul de afaceri Daniel Moreau Berringer care la inceputul secolului 20 a fost primul care l-a descoperit. Craterul este proprietate privata si gestionat de catre familia Berringer care l-au proclamat cel mai bine prezervat crater de meteorit de pe pamant si este exploatat ca punct turistic.

''Marea groapa'' se afla la o altitudine de aproximativ 1740 m ( 5709 ft) desupra nivelului marii. Craterul are un diametru de 1200 m ( 4000 ft) si aproximativ 170 m adancime. Este inconjurat de o margine care se inalta desupra campiilor inconjuratoare cu 45 m. Una din catacteristicile interesante ale craterului este forma de patrat care o are.

Craterul a aparut cu appx. 50.000 de ani in urma in epoca Pleistocenului atunci cand climatul local pe Platoul Colorado era mult mai rece si amortizor. In acel moment zona era o pasune deschisa punctata cu paduri locuite de gigantii mamuti lenesi. Regiunea nu era inca locuita de oameni, prezenta acestora pe continentul american fiind datata doar dupa mult timp dupa impact.

Obiectul care s-a prabusit pe pamant a fost un meteorit din nichel-fier cu un diametru de aprox. 50 m cu o viteza de cativa km pe secunda. Viteza meteoritului a fost un subiect de dezbateri. Reconstruirea impactului pe compiuter sugera faptul ca meteoritul a lovit pamantul cu o viteza de 20 km pe secunda, dar o cercetare mai atenta dovedeste ca meteoritul a fost mult mai incet ( de 12.8 km pe secunda). Se crede ca aproximativ jumatate din volumul meteoritului ( 300 000 tone metrice) au fost vaporizate inainte de impactul cu solul. La impact aproape tot meteoritul a fost distrus ramanand doar cateva bucatele foarte mici care au fost excavate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Craterul Barringer - Nevada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu