Descriere Muntii Alpi - Ghid turistic Muntii Alpi - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Muntii Alpi - Ghid turistic Muntii Alpi

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Cel mai mare sistem muntos al Europei, care se întinde între Marea Ligurica si pasul Altare (care-i separa de Muntii Apenini), Bazinul Viena, depresiunea Panonica si pasul Vrata (care-i separa de Muntii Dinarici). Ei strabat nordul Italiei, sudestul Frantei, Elvetia, sudul  Germaniei, Austria, nordvestul Sloveniei. Suprafata Alpilor este de circa 220 000 km2; ca lungime se întind pe 1 200 km iar latimea lor variaza între 135 si 260 km. Au o forma asemanatoare unui mare semn de întrebare, orientat de la vest la est. Alpii au cele mai mari altitudini în partea centrala, unde se întâlnesc : Mont Blanc - 4 810 m (cel mai înalt din Europa), Monte Rosa (4 638 m), Matterhorn (4 565 m), Weisshorn (4 512 m), Jungfrau (4 166 m) si Bernina (4 052 m). Ghetarii actuali acopera o suprafata de 4 140 km2, majoritatea gasindu-se în Alpii Occidentali. Cei mai lungi sînt : Pasterze (32 km) din masivul Glockner, Aletsch (18 km) din masivul Jungfrau si Mer de Glace (15 km) din masivul Mont Blanc. Numele lor provine de la cuvîntul celtic alp, care are sentul de "înalt".

Alpii sunt un lant muntos din Europa, care se întinde din Austria si Slovenia pâna în sud-estul Frantei, trecând prin nordul Italiei, sudul Elvetiei, Liechtenstein si sudul Germaniei. Numele lor (Italian: Alpi; English: Alps; Française: Alpes; Occitan: Aups/Alps; German: Alpen; Romansh: Alps; Slovene: Alpe) provine din cuvântul latin albus (alb). Alpii formeaza un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1200 km si acopera o suprafata de cca 200.000 km². Cel mai înalt munte din Alpi este Mont Blanc, situat la frontiera franco-italiana, cu piscul aflat la o altitudine de 4810 m. În Alpi exista în total 128 de piscuri cu înaltimi care depasesc 4000 m, care pot fi gasite în lista piscurilor alpine dupa înaltime.

Alpii fac parte dintre lanturile muntoase cu caracteristici alpine pronuntate, deoarece se ridica la înalsimi care depasesc cu mult limitele superioare ale padurilor. În epoca glaciara au cunoscut perioade succesive de înghet. Glaciatiile sunt responsabile pentru forma de astazi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu vai prelungi si cu lacuri.

Catena principala a Alpilor este alcatuita din numeroase alte siruri muntoase, cu piscuri mai putin ascutite catre est, caracterizându-se prin vai largi si prelungi.

Muntii Alpi se împart în Alpii Occidentali si Alpii Orientali. Împartirea se face pe linia dintre Lacul Constanta si Lacul Como, de-a lungul Rinului. Alpii Occidentali se afla în Italia, Franta si Elvesia, iar cei Orientali în Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia si Elvetia. Cel mai înalt vârf din Alpii Occidentali este Mont Blanc (4810 m). În Alpii Orientali, cel mai înalt vârf este Muntele Bernina, alias Piz Bernina (4052 m).

Alpii Orientali sunt împartiti în: Alpii Calcarosi de Nord, Alpii Orientali Centrali si Alpii Calcarosi de Sud.

Chamonix

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu