Muntele Krakatau - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Muntele Krakatau

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Din cercetarile si calculele specialistilor rezulta ca pe Pamant exista appx. 1359 milioane de kilometri cubi de apa, repartizata asftfel :

1322 milioane de kilometri cubi se afala in Oceanul Planetar; din cauza cantitatii mari de sare pe care o contine, acesta rezerva de apa nu poate fi folosita decat partial

28,8 milioane de kilometri cubi masoara apa continuta in calotele de gheata si zapada de la cei doi Poli ai Pamantului, precum si in ghetarii de munte

8,63 milioane kilometri cubi de apa reprezinta apele continentale; dar nici acestea nu pot fi folosite intgral din diferite cauze

4,17 milioane de kilometrii cubi de apa se afla sub pamant la adancimi de pana la 1000 m

12.900 kilometri cubi de apa se afla in atmosfera, sub forma de vapori, ceata si nori.

Amazonul care dupa cate stim este cea mai mare apa curgatoare de pe glob, varsa in ocean 3 210 kilometri cubi de apa pe an, iar Congo, al doilea fluviu ca marime din lume, duce in ocean 2 130 kilometri cubi de apa pe an.

In total apele curgatoare ale Pamantului transporta 25 500 kilometri cubi de lichid pe an, din care in ocean ajung 24 500 kilometri cubi.

Cea mai mare cantitate o varsa fluviile din Asia, dupa care urmeaza apele din America de Sud, Africa si America de Nord.
Precipitatiile atmosferice totalizeaza anual 520 000 km cubi de apa pe an. Daca cu acesta apa s-ar acoperi in mod egal suprafata globului, ea ar forma un strat gros de 1 m.

Fadand o repartizare egala a celor 1 359 milioane de kilometri cubi de apa, pe cap de locuitor, indiferent de locul si calitatea ei ar rezulta ca pentru fiecare om sunt appx. 400 miliarde de litri.
Repartizand insa doar apa potabila pe cap de locuitor, ar reveni doar 1.3 miliarde de litri pentru fiecare.
Tinand seama de cresterea rapida a numarului populatiei pe glob, problema apei poatbile este deosebit de importanta.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu