Descriere Muntii Anzii - Ghid turistic Muntii Anzi - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Muntii Anzii - Ghid turistic Muntii Anzi

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Munti în vestul Americii de Sud, ce se întind de-a lungul meridianului pe o lungime de 7 500 km si a caror suprafata este de cca 2 000 000 km2.

Reprezinta a 9-a parte din suprafata totala a Americii de Sud. Anzii strabat sapte state : Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, SV Argentinei. Culmile sînt paralele cu tarmul Odeanului Pacific, iar latimea lor variaza între 150 km în nord si 650 km în sud. Înaltimea medie a muntilor depaseste 3 000 m (57 vîrfuri au peste 5 300 m altitudine). În Anzii de Sud se afla vîrful Aconcagua, cel mai înalt vulcan stins din lume - 6 959 m.
  
Originea numelui
Anzi este nesigura si dificil de stabilit cu exactitate. Au fost propuse unele etimologii : ar deriva de la numele unui trib Antis, care locuia pe platourile înalte ale muntilor situate la est de Cuzco; de la cuvântul Anti, care în limba quechua înseamna "est", sau de la Antasuyo, care înseamna "zona metalelor" din termenul quechua Anta ce are sensul de "cupru".

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vârfuri mai importante

Nevado Huascarán, 6.768 m (Peru)
Alpamayo, 5.947 m (Peru)
Nevado Yerupajá, 6.634 m (Peru)
Nevado Illimani, 6.483 m (Bolivia)
Cerro Torre, 3.133 m (Argentinia)

Vulcani mai cunoscuti

Cotopaxi, 5.897 m (Ecuador)
Tungurahua, 5.010 m (Ecuador)
Pichincha, 4.784 m (Ecuador)
Villarrica, 2.840 m (Chile)

Placile tectonice

Anzii prezinta un caz tipic între o placa continentala si o placa oceanica (Pacific). Placa "Nazca" s-a ciocnit cu placa continentala a Americii de Sud în urma cu circa 150 de miloane de ani. Pe aceasta linie de jonctiune s-a format o falie (crapatura) în adâncimea oceanului numite "Gropa Peru" (6262 m) si "Groapa Atacama" (8066 m) adâncime. În zona Anzilor si azi au loc o numeroasa serie de procese geodinamice, cu ridicari de teren pâna la 10 cm pe an, iar în zonele unde crusta pamântului este deosebit de groasa (60 – 70 km) ridicându-se cu 1 mm pe an, aceste fenomene fiind numite convergente geologice. Orogeneza acestor munti tineri a început în perioada tertiara, dar numai în perioada pleistocena are loc procesul de înaltare propriu zisa a Anzilor, ajungând la semetia lor din zilele noastre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu