Descriere Muntii Balcani - Ghid turistic Muntii Balcani - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Muntii Balcani - Ghid turistic Muntii Balcani

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Lant muntos în Peninsula Balcanica (Europa). Ei se întind pe cca 600 km, între Valea Timokului si Marea Neagra, avînd o latime ce variaza între 20 - 50 km. Ocupa o suprafata de 25 986 km2. Balcanii se împart în trei sectoare longitudinale : Balcanii Vestici cu culmi cu versanti abrupti, trecatori înalte si altitudinea maxima de 2 169 m; Balcanii Centrali cu trecatori putine si înalte (Sipka - 1 330 m)reprezentând partea cea mai înalta (2 373 m în vîrful Botev); Balcanii Estici, sectorul cu altitudinile cele mai mici (sub 1 200 m).
  
Numele provine de la cuvîntul turc Balkan, care are sensul de "munte".

Lantul muntos al Balcanilor (bulgara: Stara Planina; sârba: Stara Planina, "Muntele Vechi") este o extensie a lantului muntos al Carpatilor, separat de acestia de fluviul Dunare.

Lantul muntos se întinde pe 560 km din estul Serbiei catre est prin Bulgaria centrala catre Capul Emine la Marea Neagra.

Cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanica este Musala din Muntii Rila în apropiere de Sofia cu 2 925 m, urmat îndeaproape de Muntele Olimp din Grecia si de Vihren (Muntii Pirin).

Cele mai înalte vârfuri din Stara Planina în sine sunt localizate în Bulgaria centrala. Cel mai înalt este Vârful Botev (2 376 m), aflat în Parcul National Central al Balcanilor (constituit în 1991).

În apropiere este Kalofer, locul de nastere al lui Hristo Botev, un poet bulgar si erou national care a murit la Vrasa în vestul Starei Planina în 1876 în luptele împotriva Imperiului Otoman. În apropiere de piscul Botev se afla pasul Sipca, locul unde s-au dat patru batalii în razboiul ruso-turc (1877-78) care a consfintit încheierea dominatiei turcesti asupra Balcanilor. În apropiere de pas, în satul Sipca, se afla o biserica ortodoxa rusa, construita pentru comemorarea curajului bulgarilor în timpul apararii pasului.

Stara Planina este remarcabila pentru flora si fauna sa. Floare de colt creste aici, în regiunea Koziata stena.

În trecut, muntii erau numiti Haemus Mons. Istoricii considera Haemus (greaca 'Aimos) un cuvânt derivat dintr-un cuvânt trac neatestat *saimon, însemnând 'lant muntos'.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu