Minunatiile adancurilor subpamântene - Pesterile - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Minunatiile adancurilor subpamântene - Pesterile

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Pesterile, cavernele si grotele au constituit primele adaposturi ale stramosilor nostri. In aceste locuite naturale, in care primii oameni si-au petrecut viata mii de ani, ei au last urme deosebit de interesante care uimesc pe descoperitorii si vizitatorii zilelor noastre. De asemenea, in cele mai multe pesteri, natura si-a lasat si ea minunatele amprente, pe care nici cei mai iscusiti artisti nu le pot egala.


In randurile urmatoare vom prezenta numai cateva dintre aceste curiozitati descoperite recent intr-o serie de pesteri.

Intr-o pestera din Perigord (Dordogne - Franta) a fost descoperit un stravechi ''muzeu'' de pictura. Pe peretii acestei pesteri stramosii nostri au executat acum aproximativ 40 000 de ani 61 de desene, reprezentand animale care traiau in apropierea lor in acele timpuri, de exemplu, mamuti, bizoni, cai, rinoceri si altele.

Desenele dovedesc o deosebita indemanare, iar culorile folosite care au rezistat atatea zeci de milenii, sunt marturii a unei tehnici de desen destul de avansate.

----------------------------------------------------------------------------

Un grup de tineri alpinisti si cercetatori stiintifici si Bulgaria au descoperit in Muntii Rodopi, in apropierea localitatii Velingrad, o pestera de o frumusete nemaintalnita. Avand cu ei echipamentul necesar si barci pneumatice, cei cinci tineri au parcurs un rau subteran pe o distanta de mai mult de 1300 metri si au ajuns intr-o serie de sali, cu admirabile formatiuni carstice, cu perle de pestera unde se aflau si patru lacuri.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In muntii Gaz -Taz din Kazahstan, intr-o pestera care se afla la 160 metri adancime, a fost gasita o neobisnuita padurice de brazi.
Pestera are o inaltime de 70 metri. Curios este faptul ca in acesta padurice traiesc si numeroase pasari, printre care si cativa porumbei cu un splendid penaj albastru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Statiunea balneo-climaterica de la Mishold-Topolca din Ungaria poseda o neobisnuita piscina termala. Acesta este situata intr-o frumoasa si curioasa pestera.
De-a lungul anilor, fenomenele cartice au ''sapat'' aici doua bazine incapatoare, unul de 13 metri patrati si altul de 17 m patrati. Apa din cele doua bazine au o temperatura de 28-31 grade celsius si se remarca prin proprietati curative deosebite. Acest fapt atrage un numar mare de turisti facand din frumoasa statiune un centru foarte cautat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tot in Ungaria a fost descoperita o noua grota cu stalactite, care a capatat numele de Beke, adica Pacea. Ea este situata linga Aggtelok.
Aceasta pestera constituie un adevarat complex de mijloace folositoare pentru insanatosirea oamneilor.
Apele care infiltreaza si curg in interiorul pesterii sunt extrem de bogate in calciu. Tot aici cresc peste 70 de feluri de mucegaiuri care contin numeroase substante antibiotice deosebit de eficiente. De asemenea climatul pesterii se aseamana foarte mult cu cel alpin si are o influenta binefacatoare in combaterea bolilor cailor respiratorii.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

In nordul Spaniei la marginea satului Altamira de pe tarmul Biscaya, se afla una dintre cele mai renumite pesteri din Europa. Peretii acestei pesteri pastreaza si astazi picturi frumos colorate care dateaza din epoca paleolitica, si pe care arheologii le evalueaza la 18 000 de ani vechime.

Arheologii spanioli care au cercetat aceata pestera acum 100 de ani au gasit pe tarmul pesterii si pe peretii acesteia mai multe desene care reprezinta porci mistreti, bizoni si cai salbateci. Desenele respective au fost facute cu diferite vopsele facute din culorile bej, cenusiu si grasime de animale. deasemenea in adancurile pesterii s-a gasit scheletul unui ren de proportii cu mult mai mari decat ale renilor de azi, precum si scheletul intact al unui urs de pestera, specie care, fara indoiala, a trait in timpurile indepartate prin locurile respective.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In carstul Moraviei din Cehia se afla una dintre cele mai frumoase si interesante pesteri din Europa, pestera Macocha, nume care inseamna ''mama vitrega''. In jurul ei s-au tesut multe legende.
Macocha e si numele unei mari prepastii care se afla langa locul de intrare in pestera.
Ceea se starneste in mod deosebit curiozitatea in acesta pestera sunt stalactitele si stalagmitele, precum si uimitoarele coloane naturale ce rezulta din unirea acestora.
Astfel, chiar la intrare te intampina cea mai mare stalactita, de 4 metri inaltime, alaturi de care se gaseste o uriasa coloana de pestera cu o curcumferinta de 7 metri.
Incepand urcusul in fata ochilor ne apar la fiecare pas ciudate forme de calcar alb si roz, minuni ale naturii pe care oamenii le aseamana cu diverse constructii, animale sau pasari ca de pilda castelul, indragostitii, iepurasul, bufnitele, copacul inzapezit si altele. Multa uimire starneste stalactita neagra despre care legenda spune ca poarta noroc celor care o ating.

Frumoasele formatii intalnite aici pun inca o data pe vizitatori in situatia de a se convinge ca natura este cel mai neintrecut maestru, din creatiile carei omul sa inspiratdin cele mai vechi timpuri.
Sunt nenumarate formatii calcaroase, minuni de nedescris faptuite de natura in profunzimea pesterilor.
Maiestria formelor si coloritul, care depasesc orice imaginatie omeneasca, se intalnesc in multe pesteri.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sunt insa si cazuri( este adevarat, foarte rare) cand in adancul pesterilor se formeaza perle, asemanatoare celor din cohiliile scoicilor. Mii si mii de ani ii sunt necesari naturii pentru a transforma mici bobite de calciu in perle stralucitoare. Cu toate ca aceste cazuri sunt foarte rare, totusi de curand un grup de geologi soietici, cercetand in scopuri stiintifice pestera Sakuraskaia din Muntii Caucaz au descoperit in acesta pestera 30 de asemenea perle. Pentru ca sunt atat de rare ''perlele de pestera'' sunt cu mult mai cautate si mai valoroase decat obisnuitele ''perle de scoica''


 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu