Descriere Muntii Altai - Ghid turistic Muntii Altai - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Muntii Altai - Ghid turistic Muntii Altai

Curiozitati > Curiozitati > Munti

Sistem muntos în Asia Centrala, la granita Rusia cu R.P. Mongola si cu R.P. Chineza. Sînt formati din culmi paralele, orientate de la nord-vest spre sud-est, începând din marginea joasa a cîmpiei vest- siberiene (partea dintre Obi si Irtîs) si pîna în desertul Gobi, pe o lungime de 1 250 km. Cele doua sectoare principale ale acestor munti sînt Altaiul Înalt (Rusia. si Mongolia) si Altaiul Mongol. Cel mai înalt vîrt este Beluha 4 506 m, situat în coltul de nord- vest al sistemului muntos. Pe culmile cele mai înalte apar ghetari, dintre care cel mai important este Potanin, lung de 20 km. Datorita existentei în acesti munti a minereurilor aurifere, ei au fost numiti Altai, derivata din cuvîntul mongol alta, care înseamna "aur".

Muntii Altai (din turca Altay, „munte de aur”) este un lant muntos atingând înaltimea de 5.880 m (Kirghizstan, Tadjikistan, Uzbekistan de aici izvoreste un afluent al râului Amudaria) în Asia centrala în zona de granita între Kazahstan, Rusia (Siberia), Mongolia si China. Acest lant muntos este subdivizat în trei parti cu directia nord-vest, sud-est pe o lungime de 2.100 km: Altaiul rusesc, Altaiul mongol si Altaiul Gobi.

Altaiul rusesc este asezat la granita tarilor aminitite mai sus, partea cea mai mare gasindu-se în Rusia în nord-vest cu valea Obi si Siberia de vest. În nord-est se continua cu partea vestica a Saianului în est cu muntii Tannu Ola si podisul Mongol unde se gasesc muntii Hangai. Altaiul mogol fiind situat la sud-est, Valea Iirtisului cu lacurile Saisan si Buhtama gasindu-se în sud-vest, marginita în nord de stepa Kulunda, vârful cel mai înalt Beluha (4.506 m).
Altaiul mongol (Ektag) este situat în nordul "Altaiului rusesc", partea cea mai importanta fiind pe teritoriul Mongoliei la granita cu China, cu "Podisul mongol" în est, "Altaiul Gobi" în sud-est care se continua cu desertul Gobi, vârful cel mai înalt Tavan Bogd Uul (4.374 m).
Altaiul Gobi este situat în nord-vestul "Altaiului mongol", pe teritoriul Mongoliei, marginit la nord de "Podisul mongol", în est, sud-est ?i sud-vest desertul Gobi, vârful cel mai înalt Ih Bogd Uul (3.957 m).


Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice  Photo: Dmitry A. Mottl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu