Insula de la Capatul Pamântului - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Insula de la Capatul Pamântului

Curiozitati > Mistere si Legende

La începutul lunii ianuarie, în 1979, Institutul de geodezie de Copenhaga transmitea o stire care va fi reluata imediat de catre principalele agentii de presa internationale : "A fost descoperita o insula necunoscuta" în era marilor expeditii în Cosmos, cînd nave pamîntene si roboti-savant carteaza cu exactitate "fata nevazuta" a Lunii si se întocmesc harti ale planetelor sistemului nostru solar, pe Terra mai exista insule necunoscute Determinarile prin laser si fotografiile efectuate de un geosatelit demonstreaza aceasta evidenta.

Incredibil, dar insula, detectata din spatiu, se afla situata la o distanta de numai 1,5 km de extremitatea nordica se Groenlandei. Dimensiunile ei liliputane - 900 metri patrati ! - si faptul ca este în întregime acoperita cu gheata au determinat, probabil, navigatorii sa o considere un aisberg oarecare. Robotul-explorator a depistat  însi adevarata sa structura si prin aceasta i-a conferit si titul meritat : es reprezinta "cel mai avansat punct al useatului spre Nord", Finis Mund Capatul Pamîntului n-are deocamadata un nume.
   
Cum sa se numeasca insula? Thule, cum altfel? au rostit unii entuziasti, tributari sentimentali ai istoriei descoperirilor geografice din Atlanticul de nord. Specialistii în hidronimie au raspuns : imposibil. Aveau si ei dreptate : pe hartile contemporane ale Oceanului planetar exista marcata cu acest nume o alta insula. În emisfera australa, în regiunea antarctica. Ea constituie o particica din lantul cu zeci de verigi al arhipelagului Sandwich de Sud. E o insula stincoasa, peste care împaratesc cete   de pînguini si alte neamuri de pasari australe. Mai în tot timpul anului îsi fac tabara aici pescari si vînatori de foci, meterologi si mai ales ornitologi împatimitii de splendida fauna antarctica.
  
Iata, asadar, cum doua puncte geografice situate la extremitatii opuse ale lumi locuite sînt egal îndreptatite a purta acelasi nume. Ce semnificatie i se acorda acestui nume, Thule?
  
În universul antic roman "Ultima Thule" reprezenta marginea de unde se sfîrsea - în spatiul nordic - lumea stiuta, lumea populata de oameni. În curgerea timpului, notiunea a dobîndit un continut mai bogat si-a extins sfera. Simbol si metafora tot..data, ea exprima azi limita cuceririi de catre om a Necunoscutului, a spatiilor înca neexplorate, spatii care se restring pe masura ce stiinta descifreaza enigmele Pamintului si ale Universului.
  
"Istoria" acestui concept a început în apele nordice ale Atlanticului, în urma cu circa 2 500 de ani.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu