Olandezul Zburator - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Olandezul Zburator

Curiozitati > Mistere si Legende

Personaj blestemat al povestirilor marinaresti, Olandezul zburator sau ratacitor, cum i se mai spune, potrivit unor izvoare olandeze are o identitate : e capitanul Barrent Fokke, aprig lup de mare ce-si cîstigase faima în vremea sa - în prima jumatate a secolului al XVIII-lea - prin faptul ca izbutea sa parcurga ruta Amsterdam - Batavia (Jakarta de astazi), ocolind Capul Bunei Sperante, numai în doua luni, perfomanta exptraordinara în epoca. O asemenea realizare, repetata de doua ori pe an, a uimit într-atît pe contemporant încît s-a acreditat lesne parerea ca numai un pact cu Necuratul o poate explica. Si cînd, dupa un timp, iscusitul corabier nu s-a mai întors în port, s-a spus ca în sfirsit Diavolul si-a luat rasplata, însusindu-si sufletul capitanului Fokke si pe cele ale corabierilor sai. Iadul lui, se spunea, consta în a rataci fara sfîrsit pe mare, haituit de vîntoasele tuturor zarilor.
   
O relatare mai apropiata a unei alte variante din multele care au circulat în secolul al XIX-lea o constituie peripetiile capitanului Van Decken. Revenind din marile Asiei Orientale, echipajul navei pe care el o comanda este macinat de o molima nestiuta. De teama ca raul recunoscut s-ar putea raspîndi, autoritatile porturilor de care se apropie corabia lui Van Decken le interzice debarcarea. Van Decken si camenii sai perigrineaza pe mari si oceane fara speranta ca vor mai putea pune vreodata piciorul pe uscat … Numele eroului damnat se schimba cu vremea : el e cînd Van Falkenburg, cînd Van Steaten, rostit fiind în fel si chip. Elementul comun, motivul permanent este necrutatorul destin care il condamna pe corabier la vesnica ratacire si înstrainare.
  
Prin "Aventurile domnului de Schabellewopski", Heinrich Heine va itroduce acest tragic erou în literatura, teriroriu din care Richard Wagner va culege samînta de har  a celebrei sale opere "Olendezul zburator", a carei premiera încununata de succes a avut loc la Dresda, în 1843.
  
Veti întreba, cu îndreptatit temei, de ce "Olandezul zburator"? Atributul s-a impus de la sine : adesea nava-naluca era semnalata, cam în ecelasi timp, în zone aflate la o departate de sute sau chiar mii de mile una de alta. Aceasta (presupusa) fulgeratoare deplasare în spatiu si timp, marinarii o puneau pe seama dracestilor puteri cu care Diavolul îi investise pe capitanul Van Decken (ori Van Falkenburg, ori Barrent Fokke, ori…, dupa cum glasuia legenda), blestematul corabier ce încheiase faustianul pact. Pe de alta parte - asa cum rezulta dintr-o lunga serie de relatari - nu de putine ori aparitia corabiei ratacitoare era înfricosatoare : nava se proiecta suspendata pe cer, între linia incerta a norilor si fata oceanului. Un miraj tipic, de buna seama, dar au trebuit sa treaca multe decentii pîna cînd fizicienii au putut deslusi exact "mecanismele" ce produc mirajele si nu putin timp s-a scurs, mai apoi, pîna cînd adevarurile formulate de oamenii de stiinta au fost împartasite de marele public.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu