Insulele de scarisoara - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Insulele de scarisoara

Curiozitati > Mistere si Legende

Legenda se înfiripa în "timpii de aur" si navigatiei olandeze - cel de-al XVII-lea si cel de-al XVIII-lea secol al erei noastre - , cînd pavilionul statului nordic flutura nu numai în Atlantic, ci si pe tarmurile insulelor si coastelor Oceanului Indian si ale Pacificului. Batea în acel timp vînt prielnic în velele corabierilor armati de Statele Generale - guvernul Republicii federative a Provinciilor Unite (Olande acestor timpuri). Sloopurile plecate din Amsterdam si Hoorn se avîntau pe Marile Sudului, descoperind în numai cîteva decenii o seama de pamînturi nestiute de europeni.
  
Olandezii organizeaza o seama de comptoare în Sumatra si Jawa, care devin baze ale ofensivei lor comerciale, dar mai ales coloniale; puternica corporatie "Compania Indiilor rasaritene" îsi extinde mereu raza de actiune în arhipelagul japonez so în China. În 1602 olandezii fundeaza o statiune-cheie la Capul Bunei Sperante, Kaapstad, Cape Town-ul de mai tîrziu. O expeditie a negutatorilor din orasul Hoorn, conduza de Villem Corneliszoon Schouten si Iakob Le Maire, va descoperi la capatul austral al Americii, o data cu tarmul ce poarta numele orasului olandez care a armat corabiile, o noua cale - prin strîmtoarea Magellan - spre mult râvnitele "insule-de-piper-si-scortisoara".

De atunci înainte, olandezii vor explora unele zone ale Oceanului Indian si, pentru prima oara, vor culege si transmite importante informatii despre "Golfstreamul Pacificului", marele curent cald Kuro Sivo. Europa medievala afla de mirabilele tinuturi ale Orientului Indepartat din carti cu titluri ademenitoare, precum Descrierea unei uimitoare calatorii încredintata tiparului chiar de unul din conducatorii expeditiei, Villem Corneliszoon Schouten. În cautarea insulelor cu mirodenii si a "Insulelor-de aur-si-argint", precum si a ipoteticelor tari Jesso si Jao da Gama, în acele secole îsi îndreapta corabiile navigatori încrecati ca Mattis Quest si Abel Janszoon Tasman, Martin Geritzoon de Vries, Hendrik Cornelisszoon Schaep, Van Diemen si câti altii ce îsi vor câstiga faima descoperind numeroase insule si arhipelaguri în apele tropicale ale Pacificului. Europa afla de existenta unor mari pamînturi necunoscute. Pe hartile secolului al XVII-lea se înscriu, în spatiile albe de pîna atunci, contururile mai mult sau mai putin exacte, dar exprimînd o certa realitate, ale unor pamânturi ("insule sînt ? un nou continent, poate", îsi va nota, nesigur, cartograful olandez G. Gerrit) : "Tara Eendracht", "Tara de Witte", "Tara Edel", "Tara Leeuvin", "Tara Nuyts", "Tara Arnhem"… toate, de fapt, zone costiere ale continentului austral, cautat cu înfrigurare de atîtia navigatori de seama, ce va fi timpuri insule ale multor arhipelaguri din Polinezia -Fiji, Tonga - vor purta o vreme nume olandeze Amsterdam (Tongatapu), Middeburg (Eua), Rotterdam (Nomuka)….  Însusi contitentul austral este înscris pe hartile vremii drept Noua Olanda.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu