Cât costa o sirena ? O suta de dubloni de aur ? - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cât costa o sirena ? O suta de dubloni de aur ?

Curiozitati > Mistere si Legende

CÎT COSTA O SIRENA ?  O SUTA DE DUBLONI DE AUR ?

  În evul mediu, orasul flamand Antwerpen (cunoscut si sub numele frantuzesc Anvers devenise o piata de desfacere a monstrilor plasmuiti de mesteri îndemînatici, care speculau credulitatea oamenilor. Plasmuitorii din bogatul oras fabricau mai cu seama basilici, fantastici serpi zburatori cu coronite împaratesti pe crestet. Cu secole în urma, Pliniu cel Batrîn, înselat de cine stie ce poveste (ce-si avea, poate, orginea în spaima unui navigator nestiutor ce zarise pe pamint african vreo vipera cu coarne), acreditase în scrierile sale existenta unei asemenea fabuloase fapturi purtatoare a unei coronite de aur. Acest basileus, "împarat al tuturor serpilor si serpoaicelor", era vândut de plasmuitori pe bani grei dupa lungi tocmeli. Un carturar care a trait la Zürich pe la mijlocul celui de-al XVI.lea secol, medicul Konrad Gessner, a relevat absurditatea credintei în existenta unor asemenea monstri, demascînd cu amanunte precise mijloacele si tehnica folosita de impostori pentru a plasa atari raritati. El a aratat ca "materia prima" o constitue un calcan de mari dimensiuni, al cârui trup discoidal, înzestrat cu puternice aripioare - prin taieturi, cusaturi si flixiuni bine dirijate - se preta unor iscusite manipulari. Aripioarele pectorale deveneau "aripi zburatoare", ventralele, rasucite cu dibacie, se transformau în picioare posterioare. Suprarealisti avant-la- lettre, mesterii din Antwerpen îi modelau apoi capul, folosind cu remarcabila imaginatie speculativâ fiecare amânunt caracteristic. Narile protuberante, largite (si prin adaosul unor bile de sticlâ colorata) deveneau ochi încrîncenati; gura pestelui - larg tâiatâ de natura - era si mai mult deschisa, încît sa sugereze un rîs diavolesc.
   
Încretind pielea capului si modelînd -o apoi cu aplicatie de sculptori, plâsmuiau un soi de mitra, episcopala. Unii fabricanti de basilei, nefacînd economii, plasau o coronita de aur deasupra crestetului înfricosatoarei fapturi. Fantasmagoria era spectaculoasa. Si "împaratul tuturor serpilor si serpoaicelor" se vindea atit de repede si cu atîta cîstig, basilei si sirene, atît la Milano si la Verona, cît si în alte orase europene.
   
Filip, arhiduce de Austria, a achizitionat, în 1548, o " sirena" îmbalsamata , plâtind cu bani grei " nemaivâzuta faptura " prinsa, chipurile, cu navodul din adîncurile marii. El o expuse într-o racla de sticla, stârnind uimirea privitorilor care nu osteneau sâ cerceteze fata zbârcita a nimfei si licarul argintiu al solzilor ce-i acopereau trupul, începînd mai jos de piept si sfârsind câtre vârful cozii bifurcate.
  
Platise o adevarata avere pentru micuta sirena : o sute de dubloni de aur, si a tinut sa ramâna secret numele celui care îi furnizase aceasta "minune a naturii".
  
Mai tîrziu, mult mai tîrziu, aehiducele a fost încredintat ca extraordinarul exponat din galeria de curiozitati a palatului sau era doar o contrafacere, o mestesugita îmbinare a doua animale : un cimpanzeu si un peste abisal de mari dimensiuni. Istetul falsificator cususe cu atâta iscusinta bustul unei maimute (cu rabdare epilat de orice fir tradator) de coada pestelui de adânc, încît nu se zarea nicicum locul unde a fost practica înnaditura. Fata maimutei fusese de asemenea epilata cu infinita rabdare, apoi remodelata si colorata cu felurite tincturi pentru a accentua asemanarea cu chipul omenesc; în sfârsit, a fost tratata cu un anume balsam în stare sa împiedice alterarea tesuturilor. Supusa unei atari prelucrari, capodopera fabricantilor de monstri antropomarini a alungat orice urma de banuiala din mîntea nobilului cumparator. Se spune ca nici dupa ce i s-a relevat adevarul, arhiducele Filip nu a vrut sa-l accepte : platise mult prea scump nimfa marii si a lasat-o mostenire, ca un bun de mare pret, urmasilor sai.
   
Si daca în climatul de superstitii al Evului de Mijloc pot fi, într-un fel, intelese asemenea întîmplari, ce sa mai spunem de faptul ca la New York, în deceniul patru al secolului nostru, au fost vânduti asemenea "împarati" si tot în America a fost achizitionata de catre un colectionar o sirena "în marime naturala"? Veti spune ca americanul avea simtul umorului. Se poate. Gluma - daca vreti sa o luati ca atare - l-a costat frumoasa suma de 20 000 de dolari !


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu