In anul 1627, la Agra, Shah-Jahan, descendent al aprigului Timur-Lenk, devenea al patrulea imparat mogul. Frumoasa si inteligenta sa sotie Mumtaz, de origine persana a luat atunci numele de taj-Mahal, care in traducere inseamna Slavita Palatului.
Dar , numai dupa doi ani, frumoasa imparateasa se stingea din viata. Ii nascuse imparatului 14 copii. Vestea a cazut ca un trasnet asupra imparatului, care o iubea mai mult decat pe sine insusi.
Zile si nopti zdrobit de durere, astepta ca Taj-Mahal sa se intoarca la el din lumea de veci, dand porunca slugilor sa-i pregateasca in fiecare dimineata camera... Zadarnica asteptare pentru ca: '' dintre cei plecati acolo, pe drumul vestnicei taceri,# In veci nu s-a intors niciunul, in veci nici astazi si nici ieri''.
Asa gandeau si vechii egipteni cu peste 1000 ani i.H in capodopera intitulata Cantecul Harpistului.
Chinuit de o durere profunda, Shah-Jahal s-a hotarat sa-si indeplineasca promisiunea fata de Taj-Mahal construindu-i un mausoleu pe masura frumusetii ei, sinteza a contopirii omului cu universul.
Cheltuielile au fost atat de mari incat a saracit imperiul. ca urmare rascoala in fruntea careia se gasea chiar fiul sau l-a detronat si l-a inchis 7 ani de zile intr-un palat in cadrul FFortului Rosu din Agra. Batranul imparat sa stins privind ziua si noatea in lumina lunii mausoleul Taj-Mahal loc in care a fost si el inmormantat alaturi de iubita sa imparateasa. In Agra, prima capitala a Impriului Mogul, se mai gasesc marmantul vestitului imparat Akbar si Fortul, cu ziduri inalte de 22 m.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------