Dintre loate insulele locuite de pe fata pamintului, Insula Pastelui este cea mai izolata, cea mai singuratica. Aceasta mica si stranie insula se afla in Imensele ape ale Pacificului de Sud, la intretaierea Tropicului Capricornului cu meridianul de 120 grade. Continentul cel mai apropiat este America de Sud, respectiv statul Chile, de care o despart aproape 4 000 de kilometri. In apropierea ei, daca se mai poate spune asa caci e vorba de o departate de 2 000 de kilometri spre est, se afla insula Pitcaim, posesiune britanica.
Gasindu-se la o asa de mare departare de restul lumli, locuitorii din Insula Pastelui cunosc mai multe stele de pe bolta cereasca decit nume de tari sau orase de pe pamint.
Numele de Insula Pastelui se leaga de faptul ca ea a fost descoperita in anul 1722 in prima zi de Pasti, de catre doua caravele olandeze. S-a constatat de asemenea ca pe Insula Pastelui, cu veacuri in urma, mortii erau ingropati la picioarele acestor statui si acoperiti cu masive lespezi de piatra. In urma cercetaritor staruitoare ale arheologilor si ale altor specialisti si dupa examinerea atenta a unui mare numar de grote si pesteri din cele mai ascunse colturi ale insulei, tinindu-se seama si de legendele care circula printre locainici, unii invatati au emis urmatoarea parere : Insula Pastelui a fost locuita, din timpuri foarte vechi, de doua popoare de origini diferite, care au convietuit multa vreme. Unul dintre aceste popoare abisnuia sa-si lungeasca in mod fortat si treptat lobii urechilor, cu scop de infrumusetare. Datorita acestui obicei purtand denumirea de " urechi lungi".
Acestia ar fi constructorii teraselor pe care asezat uriasele statui, facute de ei inca nu se stie bine in onoarea cui. La daltuirea lor " urechile lungi" au folosit desigur topoare de piatra, deoarece in timpurile foarte indepartate in care au fost faurite statuile, ..ic.. ieri pe pamint nu se cunosteau uneltele de fier.
Transportul si urcarea statuilor pina la locul unde au fost asezate s-au facut probabil cu niste "vehicule" rudimentare, construite din butuci grosi de lemn, care erau rostogolite putin cite putin, cu multa rabdare. Parerea aceasta constituie un inceput de dezlegare a misterelor din insula Pastelui. Ea nu contrazice presupunerea altor invatati cum ca ideea daltuirii acestor statui s-ar putea sa aiba la baza o influenta din afara, ajunsa pe insula in indepartate timpuri, acoperite de cernerea veacurilor.
Stagnarea uluitoarelor lucrari si intrarea in anonimat a mesterilor sint desigur urmarea deselor napustiri pe Insula Pastelui ale oamenilor albi din Europa si America, in cautare de scalvi. Cert este ca locuitorii de astazi ai indepartatei Insule a Pastelui sint urmasii talentatilor si ingeniosilor sculptori ai uriaselor statui si fauritori ai teraselor ce-i mira drept cuvint pe cei ce le privesc.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------