Descrierea Mausoleului Taj-Mahal din Agra - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea Mausoleului Taj-Mahal din Agra

Curiozitati > Mistere si Legende

Intr-un parc frumos, cu o vegetatie luxurianta se inalta maiestuos mausoleul Taj mahal, ca o bijuterie sculptata in marmura alba. Sinteza a artei musulmane si indiene, Taj Mahal a fost construit in anul 1631 de catre imparatul mogul Shah-Jahan.
El inchide, intr-o arhitectura de o rara frumusete, durerea profunda a imparatului in fata mortii frumoasei sale sotii Mumtaz Mahal si dorinta de a ramane nemuritor.
Constructia mausoleului a durat 17 ani, 20 000 de muncitori lucrand permanent, alaturi de cei mai renumiti arhitecti ai imperiului, din Persia, Turcia, Franta si Italia.
Legenda spune ca, dupa e a fost terminat, ahitectului care l-a proiectat, i s-au taiat mainile si i s-au scos ochii, pentru a nu mai construi altul.

De la poarta de intrare, pe care scrie ''Intrati cu mine in paradis'' , inalta de 30 m, decorata in mozaic si ornata cu texte din Coran, se deschid frumoasele gradini, priectate de imparat. In fata Mausoleului, bazinul din marmura alba este plantat cu nuferi albi, violeti si roz, marginiti de chiparosi.

In Interior peretii, tavanul, galeriile, toate din marmura alba, sunt dantelate cu ornamente florale si gravuri in stil persan. Plantele si florile sunt incrustate cu rubine, smaralde, safire, in total 43 de tipuri de pietre pretioase de culori diferite, care in lumina soarelui stralucesc ca intr-o poveste.

Pentru a reda spre exemplu, toate nuantele unei flori de trandafir, s-au folosit 61 piese de pitre semipretioase, incrustate in marmura alba ca zapada. Textele din Coran descriu judecata mortii si armonia paradisului.

Privind cele doua morminte, decorate cu 7 tipuri de pietre pretioase, meditam asupra destinului imparatului Shah-Jahan, inlaturat de la domnie chiar de fiul sau, elcare se credea conducatorul lumii.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu