Palatul Imperial sau Orasul Interzis - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Palatul Imperial sau Orasul Interzis

Curiozitati > Mistere si Legende

Palatul Imperial a fost construit de catre dinastia Ming, in anul 1420 si ocupa o suprafata de 720 000 m patrati. Este alcatuit din trei palate mari si 36 de palate mai mici cu appx. 9900 incaperi. Acolo au locuit timp de 543 de ani, 27 de imparati ai Chinei imperiale, denumiti '' Fii Cerului '', intre anii 1368 - 1911. Nimeni in afara de cei care ii slujeau, nu aveau voie sa intarzie seara dupa apusul soarelui, cand se inchideau portile.

Vasalului imperial, caruia i se incredinta paza portilor i se taiau picioarele pentru a nu putea sa-si paraseasca. Pe imparat nu aveau voie sa-l vada nimeni, iar el nu parasea niciodata incunta palatului.
Inca de la intrarea in cetatea sau Orasul Interzis, prin una din faimoasele porti, ne invaluie o atmosfera de sanctitate si mister: zidul inalt de 6 - 8 metri ce inconjoara curtea exterioara, acoperisurile in forma de evantai ale palatelor, olanele smaltuite in culoarea sofranului, coloanele elegante din lemn de cedru vopsite in rubiniu, micile poduri peste canalele cu lotusi infloriti si scarile de marmura alba.

Constructiile orasului interzis sunt ordonate simetric, in raport cu o axa centrala si distribuite in doua parti : curtea exterioara destinata vietii oficiale si curtea interioara, rezervata vietii private, despartita de prima de un zid inalt.
Peste toate palatele, cu un aer de maretie si mister, se inalta Palatul Armoniei Supreme, unde aveau loc fastuoasele ceremonii imperiale. Are o inaltime de 26,92 m, o suprafata de 2370 m patrati si decoratii interioare, de o frumusete deosebita. In centrul salii, pe o estrada de sapte etaje, se inalta tronul imperial aurit, flancat de sase coloane tot aurite ornate cu dragoni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De o parte si de alta a Palatului Armoniei Supreme se mai gasesc inca doua palate impunatoare. In Palatul Armoniei Perfecte era pregatit imparatul in vesminte galbene pentru ceremonii. In Palatul Armoniei Rezervate aveau loc banchetele  cu demnitarii imperiali.
Urmeaza Palatul Puritatii Ceresti, al Linistii Pamantesti, al Fericirii Prelungite , al Primaverii si al Marii Straluciri. Toate respira farmecul Orientului si senzatia de rafinament: perdele de matase pictate, oglinzi, portelanuri, orologii, casete cu pietre pretioase, lanterne de aur, elefanti din fildes, stampile de jad etc.

Palatul Imperial
este o sinteza a artei arhitecturale chineze traditionala. Astazi el a devenit un muzeu cultural-artistic, dintre cele mai importante din lume, atat datorita constructiilor sale magnifice, cat si pentru obiectele pretioase de arta. Mandrii de cultura si civilizatia lor, timp de milenii, chinezii si-au pastrat originalitatea, uneori chiar cu pretul izolarii, sau prin respingerea unor forme de cultura occidentala. In ultimul secol ei au manifestat o oarecare deschidere spre alte culturi, iar astazi sunt chiar foarte receptivi la noile cuceriri ale stiintei, tehnicii si tehnologiei din Occident.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu